Marokkansk kylling tagine med dadler og oliven
Denne fyldige og velduftende kylling tagine (gryte) er stappfull av komplekse smaker og krydder. Stor på smak, og enkel å tilberede. Tagines- som deler navnet sitt med gryten den tradisjonelt er tilberedt i – er populære marokkanske gryteretter, og kjent for sin perfekte balanse mellom søtt og salt. De lages vanligvis med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker eller kun vegetarisk. Man bruker ofte frukt og nøtter i dem og de mest vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv) og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling.
#REKLAME Dette innlegg er laget for Oluf Lorentzen / og jeg har brukt oliven og olivenolje fra Iliada olivenolje i oppskriften.
Ingredienser
- 1 kylling, delt i flere stykker eller bruk 4 store kyllinglår
- 1 ss havsalt + mer for å smake til
- 1 ts spisskummen
- 2 ts paprika + 1 ts til løk
- 1 ts malt koriander
- 1/2 ts malt ingefær
- 3 ss + mer Iliada olivenolje, øko
- 3 løk, halvert og skjer i tynne skiver
- 4 hvitløksfedd, finhakket eller knust
- 1 ss tomatpure
- 1 kanelstang
- 2 laurbærblad
- 2 dl dadler uten stein, hakket
- 4 dl vann
- 1/2 sitron, saften
- 1 glass (370 g) Iliada kalamata oliven
- Litt frisk koriander, hakket
Slik gjør det
- Ha kylling, kylling, 1 ss havsalt, spisskummen, 2 ts paprika,malt koriander, malt ingefær 3 ss olivenolje i en stor bolle og bland godt til krydderblandingen dekker alt kjøtt. Skjær opp løk og finhakk hvitløk og sett til side.
- Varm en stor gryte eller stekepanne over middelshøy varme. Legg i kyllingen og stek til kyllingdelene er gyllenbrune på begge sider. Overfør til tallerken og sett til side.
- Ha løken i grytten og tilsett mer olje om nødvendig. Stek under omrøring til løken er myk og gyllen, ca. 10 minutter. Tilsett nå finhakket hvitløk og tomatpurre og stek litt til. Rør 1 ts paprika, litt pepper og hakkede dadler i løkblandingen.
- Legg kyllingen tilbake i gryten sammen med laubærblad, kanelstang og ca 2.5 dl vann og kok opp. Reduser varmen og la det koke med lokket på til kyllingen er gjennomstekt, ca. 30 minutter. Rør litt i sausen av og til for at dadlene ikke brenner seg i bunnen av gryten. Sausen skal være tykk, men ha i mer vann om den er for tykk. Skvis over litt sitronsaft og smak til med salt og pepper. Strø oliven og koriander over kyllingen. Server med grønn salat, brød, ris eller couscous.
MOROCCAN CHICKEN TAGINE WITH DATES AND OLIVES
Moroccan chicken tagine with dates and olives. Serves: 4
Ingredients
1 chicken, split into several pieces or use 4 large chicken thighs1 tablespoon sea salt + more to taste
1 teaspoon cumin
2 teaspoons paprika + 1 teaspoon for the onions onion
1 teaspoon ground coriander
1/2 tsp ground ginger
3 tbsp + more Iliada olive oil, eco
3 onions, halved and thinly sliced
4 garlic cloves, finely chopped or crushed
1 tbsp tomato puree
1 cinnamon stick
2 bay leaves
2 dl dates without stone, chopped
4 DL water
1/2 lemon, juices
1 glass (370 g) of Iliada kalamata olives
Some fresh coriander, chopped
Method
Put chicken, 1 tablespoon sea salt, cumin, 2 teaspoons paprika, ground coriander, ground ginger 3 tablespoons olive oil in a large bowl and mix well until the spice mixture covers all the meat. Chop the onions and set aside.Heat a large saucepan or frying pan over medium-high heat. Add the chicken and cook until the chicken pieces are golden brown on both sides. Transfer to a plate and set aside.
Put the onions in the pan and add more oil if necessary. Cook while stirring until the onions are soft and golden, approx. 10 minutes. Now add crushed garlic and tomato paste and cook a little more. Stir in 1 teaspoon paprika, some pepper and chopped dates to the onion mixture.
Put the chicken back in the pot with bay leaves, cinnamon stick and about 4 dl water and cook. Reduce heat and bring to a boil with lid on until chicken is cooked through, approx. 30 minutes. Stir a little in the sauce occasionally so that the dates do not burn at the bottom of the pan. The sauce should be thick, but add more water if it is too thick. Slice over some lemon juice and season with salt and pepper. Sprinkle with olives and cilantro and serve with green salad, bread, rice or couscous.
Bjørg Steinnes 9. januar 2022 (16:31)
Hei.
Kylling tagine med dadler og oliven er nydelig, vi var alle enige enige om det. Jeg våget ikke å ha i 2 dl dadler, kun fire stk. Var redd for at det skulle bli for søtt, men neste gang våger jeg det. Hadde ikke nok gul løk, så det ble en miks med gul og rød løk. Anbefales.
Aicha Bouhlou 4. februar 2022 (12:02)
Så bra! Lurt å prøve seg frem
Torbjørg Fermann 17. juni 2022 (14:58)
Aicha – er denne retten best nylaget eller like god dagen etterpå? Eller kanskje bedre? Skal lage den til en sammenkomst i morgen, om du ser dette innlegget nå er jeg takknemlig for kjapt svar! Hilsen Torbjørg
Aicha Bouhlou 12. september 2022 (13:57)
Hei Torbjørn, Beklager litt dårlig tilbakemelding, men har ikke vært inne her på en stund. Håper det gikk bra med middagen.
Aicha Bouhlou 4. februar 2022 (12:02)
Så bra! Lurt å prøve seg frem 🙂
Francis 13. mars 2023 (18:32)
Hei! Du svarte aldri Torbjørn og jeg lurer på det samme. Best nylaget eller dagen før?
Aicha Bouhlou 22. november 2023 (17:59)
Denne er nok best samme dag.