Ceviche i flere varianter

Ceviche 

Betalt innlegg #REKLAME FISKARS

Råmarinert fisk er en absolutt favoritt hjemme hos oss og Ceviche er det vi lager mest. Ceviche er råmarinert fisk der man «koker» fisk i en sur marinade fra sitrusfrukt. Når fisken ligger i marinaden vil syren fra sitrusjuicen trenge inn i fiskekjøttet og bryte ned proteinene, noe som gir den ferdige cevichen samme tekstur som varmebehandlet sjømat. Det er som oftest lime som blir brukt, men man kan også bruke sitroner og appelsiner.

Det som er viktig å huske på når man skal marinere fisk i sur mariande «koke» er at syren fra sitrussaften trenger inn i fiskekjøttet med smak og bryter ned proteinene, noe som gir den ferdige ceviche en struktur som ligner sjømat tilberedt ved bruk av varme. Hvor lenge du vil la fisken ligge i marinaden er helt opp til deg. Men marineringsprosessen er som å tilberede kjøtt.  Du må bestemme deg for om du vil ha fisken litt rå, medium eller gjennomkokt. Etter 12 til 15 minutter marinering vil fiskens ytre begynne å stivne, mens senteret vil forbli mørt og fuktig – dette er medium. Så får du ellers bare prøve deg frem .

 

For å lage tre typer ceviche og en marinert laksetallerken bruker jeg basis ingredienser som sitrus, chili og koriander til marinader og varierer oppskriftene med forskjellig grønnsaker og fruktEn god ceviche starter med gode råvarer og en skarp kniv.

I dag skal jeg prøve de nyeste Fiskars Titanium kniver for å tilberede de marinerte fiskerettene.

Kjøp den ferskeste fisken du kan finne og frys villfisk i et døgn før den skal brukes for å drepe parasitter. Norsk oppdrettslaks og ørret trenger man ikke å fryse først, men andre oppdrettede arter må fryses på lik linje med villfisk.

Skal man jobbe med rå fisk er det viktig at fisken er veldig kald og at man har god hygiene.  Jeg pleier å fryse nesten all fisk som skal tilberedes og spises rå i noen timer før bruk. Det gjør de også lettere å håndtere og skjære i fine biter.

Bruk den skarpeste og, lengste kniven du har. Det vil gjøre det enklere å kunne skjære gjennom fisken i et drag, som starter fra den breddeste delen av kniven og slutter med spissen. Her bruker jeg Fiskars Titanium Kokekniv (20cm)

og Fiskars Titanium kniv Santoku.

Titanium knivene til Fiskars tilbyr ekstrem kontroll og ytelser med sin lett, holdbar og ergonomiske design.  De er på grunn ekstrem letthet – så lite som 107 gram – at de er usedvanlig enkle å håndtere.

Serien ruster heller ikke. Det ergonomiske håndtaket gir et komfortabelt grep, og det unike 3-dimensjonale mønsteret sikrer et stødig og sikkert grep under alle forhold. Serien inneholder fire forskjellige, lette kniver. En Santoku kniv (allround kniv) , Grønnsakskniv, og Kokkekniver (en på 20 cm og en 16 cm).

Gjennom denne unike serien kniver kan enhver kokk og amatør oppdage titanens unike egenskaper.

Fiskars Titanium er utviklet med den revolusjonerende LZR-EDGE teknologien skapt av Fiskars. I denne innovative prosessen forankres mikroskopiske titankarbidpartikler i knivens egg, noe som som øker holdbarheten og levetiden. Eggen vil holde skarpheten mye lengre enn det man er vant til – tester viser faktisk at denne spesielle teknikken gjør at bladet holder seg skarpere hele 4 ganger lengre enn standard kniver og kommer aldri til å ruste. Derfor kommer de nye Titanium-kniven også med 25-års garanti! Knivene frigjør heller ikke kjemikalier og er  resirkulerbare

Det er en nytelse å jobbe med en god kniv  og å skjære fine fiskebiter blir en lek. Men for å lage ceviche begynner jeg med å skjære opp grønnsaker og lager marinade/salsa som fisken skal marineres i.

Til kveiteceviche lager jeg en slags kiwisalsa til marinade og skjærer opp agurk og løk.

Finhakk kiwi sammen med jalapeno og koriander til den er nesten puree.

Tilsett 1 ts honning, litt salt, 2 lime og 4-5 ss appelsinjuice og rør sammen til en nydelig marinade .

Anrett fiskeskivene  på fat sammen med løk og agurk og øs kiwimarinade over fisken. Mariner i ca 15 minutter.

Det samme gjelder ceviche med tomat og løk. Begynn med å skjære opp grønnsaker.

 

legg alt i en skål sammen med chili, koriander og limejuice. Tilsett fisken og eventuelt litt mer limejuice og salt.

Mariner i ca 15 minutter.

Bruk samme fremgangsmåte til sitrusceviche. Begynn med frukten og marinade. Skrell og skjær opp en rosa grapefrukt i fine båter over en tallerken for å samle opp juicen.

Legg fruktbåtene i juicen, tilsett appelsinjuice, lime, sukker og chiliflak og smak til med salt. Legg lakseskiver i marinaden med grapefrukt. Mariner i ca 10- 15 minutter . Dryss over litt chiliflak og vårløk før servering.

Marinert sashimi lager du enkelt ved å skjære fine fiskeskiver og legge dem på tallerken.

Ha over litt soyasaus og noen dråper sesamolje. Legg på skivet jalapeno og litt spirer. Server med lime når den skal spises.

Server alle fiskefatene med mer oppskårne grønnsaker som avokado, vårløk, eller søtpotstappe og tortillalefser.

 

Andre oppskrifter med ceviche fra bloggen:

Lakseceviche med mango og avokado

Ceviche med reker

Avokado fylt med rekeceviche

Klassisk peruansk ceviche med søtpoteter

Hummus med gulrot og ceviche av torsk

Ceviche av torsk eller skrei med appelsiner

Ceviche i flere varianter

Hver oppskrift er til : 2 personer

Ingredienser

  • Til ceviche med tomat og løk:
  • 200 g kveite torsk eller annen hvit fisk
  • 1/2 løk, i tynne skiver til servering
  • 150 g cherry tomater, gjerne forskjellige farger, del i to og fire
  • 1/2 bunt frisk koriander, hakket
  • 1 hvitløksfedd, knust
  • ¼ rød chili, finhakket eller chiliflak
  • ½ ts sukker
  • litt salt
  • 1 lime + 1 sitron, saften
  • -
  • Ceviche med grapefrukt:
  • 200 g laks
  • 1 grapefrukt
  • 1-2 lime
  • 1 dl appelsinjuice
  • 1 ts akazie honning
  • Litt salt
  • Litt vårløk, tynne skiver
  • Chiliflak
  • -
  • Ceviche med kiwisalsa:
  • 200 g torsk, kveite eller annen hvit fisk
  • 1 kiwi
  • 1/2 jalapeno
  • 1/2 bunt koriander
  • 1 ts akaziehonning
  • 1 dl appelsinjuice
  • 1 - 2 lime
  • 1/2 liten løk, i tynne skiver
  • 1/2 agurk i tynne skiver
  • -
  • Marinert laks
  • 200 g laks
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ts sasamolje
  • 1 jalapeno
  • 1 neve spirer
  • 1 neve spirer

Slik gjør du

  1. Dette er ikke en eksakt oppskrift men en måte man tilbereder retten ceviche på. Følg anvisning på bildene og husk at det er lov å prøve andre ingredienser og å smake seg frem til den salt og chili mengden man foretrekker selv. Lykke til!

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.