Ceviche av torsk eller skrei med appelsiner

Ceviche er råmarinert fisk. Man «koker» fisk i en sur marinade fra sitrusfrukt. Når fisken ligger i marinaden vil syren fra sitrusjuicen trenge inn i fiskekjøttet og bryte ned proteinene, noe som gir den ferdige cevichen samme tekstur som varmebehandlet sjømat. Det er som oftest lime som blir brukt, men man kan også bruke både sitroner og appelsiner.
Ceviche er mest kjent som en peruansk rett. Men strengt tatt så er ikke ceviche peruanske – det er helt vanlig å lage ceviche i hele Latin-Amerika.I Ecuador tilsetter de tomatsaus, mens man i Mellom-Amerika ofte serverer ceviche som taco måltid med lefser eller tostadas. Den peruanske cevichen er enkel – og det er den vi kjenner. Her er fisken kun marinert i sitrus med litt chili og kanskje litt løk.
Jeg lager ofte ceviche, med forskjellig type fisk og sitrusfrukter og jeg varierer også tilbehør. I denne oppskriften bruker jeg skrei eller torsk og søte saftige appelsiner. Det er to fine råvarer som er i sesong nå og smaker helt fanatastisk.

Fiskeretten kan serveres som forrett eller som en hovedrett med  med ris, tortillalefser, rødløk og en enkel quacomole til.

 

 

Ceviche av torsk eller skrei med appelsiner

Personer: 4

Ingredienser

  • 500g skinn og beinfri skrei eller torskefilet
  • 1 ts salt, pluss ekstra for å smake til
  • 5 lime, juice
  • 1 vanlig appelsin, juice
  • 1 klype sukker
  • 1 rød chili, hakket
  • 2 appelsiner ( jeg brukte 1 rød og 1 vanlig appelsin), skjær ut fine fileter.
  • 1/2 agurk, julienne, eller i terninger
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje
  • Reddikspirer eller andre spirer
  • 1 neve koriander, hakket
  • -
  • Forslag til tilbehør:
  • Ris
  • Tortilla lefser
  • Rødløk
  • Guacomole

Slik gjør du

  1. Kutt fiskefileten i tynne skiver og legg skivene utover en stor tallerken eller på et serveringsfat. Dryss fisken med salt og la den ligge i noen minutter så saltet trekker inn. Bland saften av appelsin, lime, hakket chili og og en klype sukker til marinade og hell jevnt utover fisken. Dekk til fisken og sett kjølig til marinering i 15 til 30 minutter. Skjær ut fine fileter av appelsinene. Hell av mesteparten av marinaden fra fisken og smak til med salt. Legg til appelsinfileter og drypp olivenolje over. Skjer agurk julienne eller i terniger og legg på fiskefat sammen med spirer. Strø over frisk koriander rett før den skal serveres.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.