Marokkanske lammeskanker med kikerter og oliven

#ANNONSE Lammesesongen er her og endelig kommer grytene til sin rett. 

(Lamb shanks with chickpeas and olives recipe english versjon is in the bottom of the page)

Høst er synonymt med lam og god mat som varmer og gleder. Jeg får alltid lyst på aromatisk, krydret mat når det blir kjølig i luften.  En av mine favoritter er marokkanske langtidskokte taginer (gryter) med lam og smaken av cayenne, ingefær, kanel og koriander.  Det kan ikke bli bedre enn langtidsstekte lammskanker som forvandles til saftig og mørt kjøtt med en intens smak når det får god tid i gryten. Det blir heller ikke enklere enn dette! I denne oppskriften bruner jeg lammeskanker med deilige krydder og løk, tilsetter væske og tomater og la komfyren gjøre resten av jobben, før jeg rører i ferdigkokte kikerter og oliven. 

Tilberedningsmetoden jeg bruker sørger for at den naturlige kjøttsmaken får utviklet seg over lang tid, noe som gir et fantastisk smakfullt resultat. For å få et maksimalt saftig resultat steker jeg kjøttet i en støpejernsgryte. Denne retten er laget i en støpejerns gryte fra den nye kjøkkenserien Norden til Fiskars

En serie bestående av panner, gryter og kniver med flotte tredetaljer av finsk bjørk som går igjen i håndtaket på panner og kniver. De flotte støpejernsgrytene har tredetaljer på lokket ogen trering som kan tas av og brukes som gryteunderlag. Grytene har veldig gode stekeegenskaper takket være en spesiell mineralbehandling som gir den non-stick- egenskaper selv ved svært høye temperaturer. Minerallbehandlingen bidrar også til at behovet for regelmessig vedlikehold ikke er nødvendig og den kan vaskes med såpe.  Et godt tett lokk holder på fuktigheten i gryten og sørger for at kjøttet ikke blir tørt. Støpejernsgryten gir også en effektiv og jevn fordeling av varme. En kjempefin gryte som som også ta seg godt ut på bordet. Her kan du lese mer om den flotte Norden serien fra Fiskars.

OPPSKRIFT:

 

Ingredienser

2 store lammeskanker eller 4 små 

1 boks, ca 400 g hakkete tomater, hermetisk

Olivenolje

1 rødløk, hakket

3 fedd hvitløk, hakket

1 Laurbærblad

Litt sitronskall, fra økologisk sitron

1 bundt frisk koriander

2 bokser kikerter ca 480 gram netto uten væske

200 g grønne steinfrie Oliven

Krydderblanding:

1 ts gurkemeie

1 ts paprikapulver

1,5 ts malt Ingefær

0,5 ts sort pepper

1 kanelstang eller 0,25 ts malt kanel

Litt Chiliflak eller cayennee etter smak

1 ts  salt

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200 °C

Bland alle ingredienser til krydderblanding med 2 -3 ss olivenolje og gni inn i kjøttet. Skrell og hakk løk og hvitløk.

Varm litt olje i støpjernsgryte og brun skankene i noen minutter til de har fått fin stekeskorpe. Legg kjøttet over på fat og fres løk og hvitløk over middels høy varme.  Legg skankene tilbake i gryten

Tilsett tomater, sitronskall, kanel, laurbærblad og ca 6 dl vann. Pass på at mesteparten av kjøttet er dekket med væske. Ha gjerne i litt mer vann om det trengs. Tilsett en liten bundt med koriander og gi gryten et rask oppkok. Smak til med salt.  Dekk gryten til med tett lokk og sett den inn i ovnen. Skru temperaturen ned til 150 °C, og la steke i ca 2, 5 – 3 timer. Sjekk væsken og snu på skankene underveis.

Fjern sitronskall og korianderbunten når lammeskankene er møre.  Rør ferdigkokte kikerter i den glovarme sausen, topp med oliven og legg på lokket.  Retten er klar når kikertene er varme. Strø over litt frisk hakket koriander og server med godt brød og en salat til.

Blir retten ferdig før du skal servere den, kan du redusere temperaturen til 70 °C grader, da kan den stå i timevis uten at den blir kokt i hel.  Skal du servere den neste dag er det bare å varme den opp igjen på 200 °C i 10 – 15 minutter.

Marokkanske lammeskanker med kikerter og oliven

Personer : 4-6

Ingredienser

  • 2 store lammeskanker eller 4 små
  • Olivenolje
  • 1 rødløk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 1 laurbærblad
  • Litt sitronskall, fra økologisk sitron
  • 1 bundt frisk koriander
  • 2 bokser kikerter ca 480 g netto uten væske
  • 200 g grønne steinfrie Oliven
  • Krydderblanding:
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 1/2 ts malt Ingefær
  • 1/2 ts sort pepper
  • 1 kanelstang eller 1/2 ts malt kanel
  • Litt cayenne pepper eller chiliflak etter smak
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 200 °C
  2. Bland alle ingredienser til krydderblanding med 2 ss olivenolje og gni inn i kjøttet. Skrell og hakk løk og hvitløk. Varm litt olje i støpjernsgryte og brun skankene i noen minutter til de har fått fin stekeskorpe. Legg kjøttet over på fat og fres løk og hvitløk over middels høy varme.  Legg skankene tilbake i gryten
  3. Tilsett tomater, sitronskall, kanel, laurbærblad og ca 6 dl vann. Pass på at mesteparten av kjøttet er dekket med væske. Ha gjerne i litt mer vann om det trengs. Tilsett en liten bundt med koriander og gi gryten et rask oppkok. Smak til med salt.  Dekk gryten til med tett lokk og sett den inn i ovnen. Skru temperaturen ned til 150 °C, og la steke i ca 2, 5 - 3 timer. Sjekk væsken og snu på skankene underveis.
  4. Fjern sitronskall, kanelstang og korianderbunten når lammeskankene er møre. Smak til med salt og pepper. Rør ferdigkokte kikerter i den glovarme sausen, topp med oliven og legg på lokket.  Retten er klar når kikertene er varme. Strø over litt frisk hakket koriander og server med godt brød og en salat til.
  5. Blir retten ferdig før du skal servere den, kan du redusere temperaturen til 70 °C grader, da kan den stå i timevis uten at den blir kokt i hel.  Skal du servere den neste dag er det bare å varme den opp igjen på 200 °C i 10 - 15 minutter.
  6. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  7. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MOROCCAN LAMB SHANKS WITH CHICKPEAS AND OLIVES . Serves 4 -6

Autumn is synonymous with stews and hotpots and I always feel for aromatic spicy food when it gets cold in the air. One of my favorites is Moroccan slow cooked lamb shanks with flavors of cayenne, ginger, cinnamon and coriander. It can`t get any better than slow cooked shanks that turns into juicy and tender meat with an intense taste.

Ingredients

2 large lamb shanks or 4 small ones
1 can, about 400 g chopped tomatoes
Olive oil
1 red onion, chopped
3 cloves of garlic, chopped
1 bay leaf
Some lemon peel, from organic lemon
1 bunch of fresh coriander
2 cans chickpeas about 480 grams netto without the liquid
200 g green olives withour stones

Seasoning:
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon of pepper powder
1 1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon black pepper
1 cinnamon stick 1/4 teaspoon ground cinnamon
Cayennee or chiliflakes after your taste
1 teaspoon salt

Method

Preheat oven to 200 ° C

Mix all the ingredients for seasoning with 2- 3 tablespoons of olive oil and rub into the meat. Peel and chop onion and garlic.

Heat some oil into cast iron pot and brown shanks for a few minutes until they have got a nice color. Put the meat over on a plate and fry onion and garlic over medium high heat until soft. Put the shanks back into the pot with onions and garlic.

Add tomatoes, lemon peel, cinnamon, bay leaves and about 6 dl water. Make sure that most of the meat is covered with liquid. Feel free to add more water if needed. Add a small bunch of coriander and give the pot a quick boil. Season with salt. Cover the pan with a lid and put iin the oven. Turn the temperature down to 150 ° C and cook for about 2, 5 - 3 hours in th eovn. Check the fluid and turn the shanks once or twice while cooking.

When lamb shanks are tender coooked remove lemon peel, cinnnamon stick and coriander. Taste to with salt and pepper. Stir pre-cooked chickpeas in the warm sauce, top with olives and put on the lid. The dish is ready when the chickpeas are heated. Sprinkle with some freshly chopped coriander and server with good bread and a salad.

If the dish is finished before serving , you can reduce the temperature to 70 ° C degrees, then it can stand for hours without being overcooked completely. Should you serve it the next day, just heat it up again at 200 ° C for 10-15 minutes.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.