Helstekt lammelår med ovnsbakte grønnsaker
Få ting smaker så godt som et helstekt lammelår med grønnsaker. Kanskje du skal prøve klassikeren med en ny vri i dag og lage lammelår med smaken av Marokko.
Ingredienser
- 2 kg lammelår
- 3 hvitløksfedd
- Litt pepper
- 2 ss smør
- 2 ts spisskummen
- Til grønnsaken:
- 3 ss olivenolje
- 1 ts paprika
- 1/2 ts malt koriander
- 1/2 ts malt spisskummen
- 1 ts chiliflak
- 1/2 ts malt Ingefær
- 3 fedd hvitløk knust
- Litt pepper
- Litt bladpersille hakket
- 4 gulrøtter
- 1/2 kålrot i skiver
- 1 liten hokkaido gresskar i båter, med skall (skallet er spiselig)
- 1 boks hakkede tomater
- 2 ts honning
- Frisk mynte
- Tilbehør :Bulgur, couscous, quinoa eller ris og gresk yoghurt
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 125°C
- Bruk en skarp kniv og stikk små snitt i kjøttet. Del hvitløkfedd i biter og stikk inn i snittene. Gni lammelåret med en blanding av smør, salt pepper og spisskummen. Dytt gjerne litt smørblanding inn i kjøttet.
- Legg kjøttet over på et stekbrett eller ildfastform. Sett steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og stek til kjernetemperaturen er 65-70 °C for medium stekt og 75 °C for gjennomstekt
- Fobered grønnsakene og lag olje og kryddermix til grønnsakene i en bolle. Legg alle grønnsakene sammen med kjøttet de siste 20 -30 minutten av steketiden og hel litt av olje-krydderblandingen over lammelåret. Lammelår på ca 2 kg vil ta ca 2,5. Ta ut steken, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile.
- Hev temperaturen til 200 °C. Ha hakkede tomater og honning i langpannen med grønnsakene og løft forsiktig i grønnsakene og kraften som har dannet seg i bunnen av langpanna. Stek grønnsakene videre i 10 - 15 minutter mens steken hviler.
- Server med dryss av frisk hakket mynte, gresk yoghurt og bulgur.