Marokkanske lammeskanker med kikerter og oliven
#ANNONSE Lammesesongen er her og endelig kommer grytene til sin rett.
(Lamb shanks with chickpeas and olives recipe english versjon is in the bottom of the page)
Høst er synonymt med lam og god mat som varmer og gleder. Jeg får alltid lyst på aromatisk, krydret mat når det blir kjølig i luften. En av mine favoritter er marokkanske langtidskokte taginer (gryter) med lam og smaken av cayenne, ingefær, kanel og koriander. Det kan ikke bli bedre enn langtidsstekte lammskanker som forvandles til saftig og mørt kjøtt med en intens smak når det får god tid i gryten. Det blir heller ikke enklere enn dette! I denne oppskriften bruner jeg lammeskanker med deilige krydder og løk, tilsetter væske og tomater og la komfyren gjøre resten av jobben, før jeg rører i ferdigkokte kikerter og oliven. #belgvekster
Tilberedningsmetoden jeg bruker sørger for at den naturlige kjøttsmaken får utviklet seg over lang tid, noe som gir et fantastisk smakfullt resultat. For å få et maksimalt saftig resultat steker jeg kjøttet i en støpejernsgryte. Denne retten er laget i en støpejerns gryte fra den nye kjøkkenserien Norden til Fiskars
En serie bestående av panner, gryter og kniver med flotte tredetaljer av finsk bjørk som går igjen i håndtaket på panner og kniver. De flotte støpejernsgrytene har tredetaljer på lokket ogen trering som kan tas av og brukes som gryteunderlag. Grytene har veldig gode stekeegenskaper takket være en spesiell mineralbehandling som gir den non-stick- egenskaper selv ved svært høye temperaturer. Minerallbehandlingen bidrar også til at behovet for regelmessig vedlikehold ikke er nødvendig og den kan vaskes med såpe. Et godt tett lokk holder på fuktigheten i gryten og sørger for at kjøttet ikke blir tørt. Støpejernsgryten gir også en effektiv og jevn fordeling av varme. En kjempefin gryte som som også ta seg godt ut på bordet. Her kan du lese mer om den flotte Norden serien fra Fiskars.
OPPSKRIFT:
Ingredienser
2 store lammeskanker eller 4 små
1 boks, ca 400 g hakkete tomater, hermetisk
Olivenolje
1 rødløk, hakket
3 fedd hvitløk, hakket
1 Laurbærblad
Litt sitronskall, fra økologisk sitron
1 bundt frisk koriander
2 bokser kikerter ca 480 gram netto uten væske
200 g grønne steinfrie Oliven
Krydderblanding:
1 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
1,5 ts malt Ingefær
0,5 ts sort pepper
1 kanelstang eller 0,25 ts malt kanel
Litt Chiliflak eller cayennee etter smak
1 ts salt
Slik gjør du
Forvarm ovnen til 200 °C
Bland alle ingredienser til krydderblanding med 2 -3 ss olivenolje og gni inn i kjøttet. Skrell og hakk løk og hvitløk.
Varm litt olje i støpjernsgryte og brun skankene i noen minutter til de har fått fin stekeskorpe. Legg kjøttet over på fat og fres løk og hvitløk over middels høy varme. Legg skankene tilbake i gryten
Tilsett tomater, sitronskall, kanel, laurbærblad og ca 6 dl vann. Pass på at mesteparten av kjøttet er dekket med væske. Ha gjerne i litt mer vann om det trengs. Tilsett en liten bundt med koriander og gi gryten et rask oppkok. Smak til med salt. Dekk gryten til med tett lokk og sett den inn i ovnen. Skru temperaturen ned til 150 °C, og la steke i ca 2, 5 – 3 timer. Sjekk væsken og snu på skankene underveis.
Fjern sitronskall og korianderbunten når lammeskankene er møre. Rør ferdigkokte kikerter i den glovarme sausen, topp med oliven og legg på lokket. Retten er klar når kikertene er varme. Strø over litt frisk hakket koriander og server med godt brød og en salat til.
Blir retten ferdig før du skal servere den, kan du redusere temperaturen til 70 °C grader, da kan den stå i timevis uten at den blir kokt i hel. Skal du servere den neste dag er det bare å varme den opp igjen på 200 °C i 10 – 15 minutter.
Ingredienser
- 2 store lammeskanker eller 4 små
- Olivenolje
- 1 rødløk, hakket
- 3 fedd hvitløk, hakket
- 1 laurbærblad
- Litt sitronskall, fra økologisk sitron
- 1 bundt frisk koriander
- 2 bokser kikerter ca 480 g netto uten væske
- 200 g grønne steinfrie Oliven
- Krydderblanding:
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts paprikapulver
- 1 1/2 ts malt Ingefær
- 1/2 ts sort pepper
- 1 kanelstang eller 1/2 ts malt kanel
- Litt cayenne pepper eller chiliflak etter smak
- 1 ts salt
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 200 °C
- Bland alle ingredienser til krydderblanding med 2 ss olivenolje og gni inn i kjøttet. Skrell og hakk løk og hvitløk. Varm litt olje i støpjernsgryte og brun skankene i noen minutter til de har fått fin stekeskorpe. Legg kjøttet over på fat og fres løk og hvitløk over middels høy varme. Legg skankene tilbake i gryten
- Tilsett tomater, sitronskall, kanel, laurbærblad og ca 6 dl vann. Pass på at mesteparten av kjøttet er dekket med væske. Ha gjerne i litt mer vann om det trengs. Tilsett en liten bundt med koriander og gi gryten et rask oppkok. Smak til med salt. Dekk gryten til med tett lokk og sett den inn i ovnen. Skru temperaturen ned til 150 °C, og la steke i ca 2, 5 - 3 timer. Sjekk væsken og snu på skankene underveis.
- Fjern sitronskall, kanelstang og korianderbunten når lammeskankene er møre. Smak til med salt og pepper. Rør ferdigkokte kikerter i den glovarme sausen, topp med oliven og legg på lokket. Retten er klar når kikertene er varme. Strø over litt frisk hakket koriander og server med godt brød og en salat til.
- Blir retten ferdig før du skal servere den, kan du redusere temperaturen til 70 °C grader, da kan den stå i timevis uten at den blir kokt i hel. Skal du servere den neste dag er det bare å varme den opp igjen på 200 °C i 10 - 15 minutter.
- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MOROCCAN LAMB SHANKS WITH CHICKPEAS AND OLIVES . Serves 4 -6
Autumn is synonymous with stews and hotpots and I always feel for aromatic spicy food when it gets cold in the air. One of my favorites is Moroccan slow cooked lamb shanks with flavors of cayenne, ginger, cinnamon and coriander. It can`t get any better than slow cooked shanks that turns into juicy and tender meat with an intense taste.
Ingredients
2 large lamb shanks or 4 small ones1 can, about 400 g chopped tomatoes
Olive oil
1 red onion, chopped
3 cloves of garlic, chopped
1 bay leaf
Some lemon peel, from organic lemon
1 bunch of fresh coriander
2 cans chickpeas about 480 grams netto without the liquid
200 g green olives withour stones Seasoning:
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon of pepper powder
1 1/2 teaspoon ground ginger
1/4 teaspoon black pepper
1 cinnamon stick 1/4 teaspoon ground cinnamon
Cayennee or chiliflakes after your taste
1 teaspoon salt
Margit Opheim 20. februar 2021 (19:10)
Hei Aicha – lammeskankane snart klare, det luktar herleg i huset. Men kva salat tenkjer du passar best til denne retten? Det vert litt enkelt her hjå meg i dag, med ein grøn salat. PS Porsjerte pærer til dessert, sirupen smakar så godt.
Aicha Bouhlou 21. februar 2021 (14:35)
Hei Margit. Grønn salat er supert og frisk til denne retten.
InKa Walland 3. oktober 2021 (16:24)
Hei Aicha.
Står her og lager gryten sammen med min mann, leser gjennom fremgangsmåten for å sjekke om vi ikke har glemt noe, og begge sier i kor: Tomater, sto det noe om tomater? Jeg går på nett, og ser der at i utskriftskriftsversjonen av oppskriften, under ingredienser, har boksen med hakkede tomater falt ut. Heldigvis hadde vi en boks hakkede tomater så det gikk bra. Men jeg ville bare si fra.
Nå bare venter vi på at gryten skal bli ferdig så vi kan nyte en god søndagsmiddag 🙂
Hilsen Inger Karin.
Ps; du inspirerer!
Aicha Bouhlou 8. november 2021 (20:11)
Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det