Kyllingtagine med poteter og gulrøtter
Recipe for Moroccan chicken tagine with carrots and potatoes in english at the bottom 👇🏾En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men den er ikke nødvendig for at vi skal lykkes med retten.
I utgangspunktet ble den brukt som en praktisk gryte i områder med begrenset vannforsyning. Det kjegleformete lokket til taginen fanger opp danpen og returnerer fuktigheten tilbake til gryten. På den måten trenger man minimalt med vann for å koke kjøtt og grønsaker. Den lave indirekte varmen og lang koketid produserer en rik, aromatisk smak og resulterer i saftig og mørt kjøtt. Tagine er ensbetydende med sakte koking , noe som gjør rettene ideel for tilberedning i ovn.
Marokkanske tagineretter er vanligvis laget med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker, eller kun vegetariske taginer. Man bruker også frukt og nøtter i dem og vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv) og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling. Tagine serveres vanligvis med brød til.
Ingredienser
- 4 kyllinglår delt i to i leddet og 2 store kyllingbryst, delt i to (Man kan også kun bruke kyllinglår, eller en hel kylling som man deler opp)
- 2 ts spisskummen
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts malt ingefær
- 1 klype knust tørket chili eller mer om de liker det litt spicy
- 1 ts malt koriander
- 4 ss olivenolje
- 2 rødløk, hakket
- 2 fedd hvitløk, hakket
- 5 cm stykke ingefær, revet
- 1 ss tomatpure
- 1 ss mel
- 6 gulrøtter, skrelt og kuttet i biter
- 5 poteter, skrelt og delt i mindre biter
- 4 dl kyllingkraft
- 2 små kanelstenger
- 1 ts flytende honning
- 2 ss grovhakket koriander
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 180 °C. Bland spisskummen, gurkemeie, malt ingefær, chili og malt koriander. Rør halvparten av krydderblandingen sammen med 2 ss olivenolje og litt salt. Ha i kylling og bland til alt kjøttet er dekket med krydderblanding.
- Varm litt olje i en stor jerngryte eller tykkbunnet gryte over middels varme. Legg i kyllingen og stek til kyllingdelene er gyllenbrune på begge sider. Overfør til tallerken og sett til side. Hell av overfødig fett fra kyllingen om nødvendig. Fres løk, hvitløk og ingefær over middels høy varme i samme gryten som du stekte kylling i ca. 5 minutter. Rør i tomatpure. Tilsett resten av krydderblandingen og melet. Rør godt og hell i kyllingkraft. Kok opp og smak til med salt og pepper.
- Ha poteter, gulrøtter og kanelstang i gryten. Legg kyllingen opp på grønnsakene og drypp litt honning over. Dekk gryten med lokk eller folie og stek i 40 minutter i stekeovn til grønsakene er møre og kyllingen er ferdig stekt. Dryss hakket koriander over kyllingen.
Moroccan chicken tagine with carrots and potatoes
Ingredients
4 chicken thighs split in two in the joint and 2 large chicken breasts, cut in half (You may also use only thights, or a whole chicken cut in pieces )2 teaspoons cumin
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon ground ginger
1 pinch of crushed dried chili or more
1 teaspoon ground coriander
4 tablespoons olive oil
2 red onions, chopped
2 cloves garlic, minced
5 cm piece ginger, grated
1 tablespoon tomato paste
1 tablespoon flour
6 peeled carrots cut into chunks
5 potatoes, peeled and divided into wedges
4 dl chicken stock
2 small cinnamon sticks
1 teaspoon liquid honey
2 tablespoons coarsely chopped cilantro