Fredagshummus med duftende krydret kjøtt og auberginer
Recipe for this delicious hummus comb with spicy minced beef and eggplant in english, at the bottom of this page.
Dere som følger meg og har sett gjennom mine oppskrifter vet du allerede at jeg liker å lage hummus. Noen ganger kan jeg spise hummus uken lang. Det høres sikkert litt kjedelig ut for noen, men jeg bruker det ofte som en basis til annet tilbehør. Denne oppskriften på hummus med duftende krydret kjøtt, auberginer, pinjekjerner og mye annet godt i kaller jeg for fredagshummus. I Norge er Taco for mange selve fredagskosen, men hvis du får lyst å lage noe annet denne fredagen kan du prøve min variant på fredagskos.
Ingredienser
- Hummus:
- 2 bokser (ca 480 g) kokte kikerter
- 4 -5 ss vann fra kikerter
- 4 ss tahini
- 3 fedd hvitløk, knust
- 2 ts spisskummen
- 1 sitron, saften
- Salt
- Extra virgin olivenolje
- -
- Topping:
- 400 g karbonadedeig
- 1 løk, hakket
- 1 stor eller 2 små auberginer, skjær i små terninger
- 3 hvitløksfedd, hakket
- 1 ts paprika
- 1 ts malt ingefær
- 1 1/2 ts spisskummen
- 1/2 ts kanel
- 1/2 ts chili flakes
- 30 g pinjekjerner, ristet
- 1 ss granateple molasse ( kjøpes i innvandrerbutikk)
- Salt og pepper
- små chili pepper
- Frisk hakket koriander eller persille
- Olivenolje til steking
Slik gjør du
- Lag hummus: Bland avrente kikerter, tahini, hvitløk, spisskummen, 2 ss olivenolje og sitronsaft. Kjør alt til puré i kjøkkenmaskin eller med håndblender og tilsett litt av kikertlaken. Hummus skal ha en myk konsistens. Smak til med salt og sett til side.
- Forvarm ovnen til 200°C
- Varm litt olje i en stor stekepanne og stek løk, hvitløk og auberginterninger til alt er myk og har fått litt farge. Tilsett alle krydder og fres litt til. Ha i karbonadedeig og bland godt i krydderblandingen, mens du moser og rører hele tiden til kjøttet har fått en fin brunfarge. Tilsett granateplemolasse og ristete pinjekjerner og smak til med salt og pepper. Stek chiliene i litt olje.
- Fordel hummus over en tallerken med en liten fordypning. Legg kjøttblandingen over hummusen. Dryss over koriander eller persille, noen dråper olje og server med chili på toppen. Del tortillalefser i 8 deler( eller store arabiske brød), legg på bakepapirkledd stekebrett og stek i ca 5 minutter på 200°C til tortillachipsene er gylne og sprø.
Hummus with spicy minced beef and eggplant serves 4 - 6
Ingrediens
Hummus:2 boxes (approximately 480 g ) pre- cooked chickpeas
3 -5 tablespoons water from the chickpeas
4 tablespoons tahini
3 clove garlic , crushed
2 teaspoon cumin
1 lemon, juice
Salt
Extra virgin olive oil Topping:
400 g minced beef
1 onion, chopped
1 large or 2 small eggplants, cut into small cubes
3 garlic cloves, minced
1 teaspoon paprika
1 teaspoon ground ginger
1 1/2 teaspoons cumin
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon chili flakes
30 g pine nuts, toasted
Salt and pepper
1 tablespoon pomegranate molasses ( can be bought in immigrant store)
Small chili peppers
Fresh chopped cilantro or parsley
Olive oil
Method
Hummus:Mix chickpeas (without water), tahini, garlic, cumin, 2 table olive oil and lemon juice. Run everything to puree in food processor or with blender, add some water from the chickpeas you have saved. Hummus should have a soft consistency. Season with salt. Set aside Topping:
Preheat ovn to 200°C Heat some oil in a large frying pan and fry onion, garlic and eggplant until everything is soft and has browned slightly. Add all the spices and fry some more. Add the minced beef and mix thoroughly in the spice mixture, while stirring constantly until the meat has got a nice brown color. Add pomegranate molasses and roasted pine nuts and season with salt and pepper. Roast chilies in a little oil. Have hummus on a plate with a small indentation. Add meat mixture over hummus. Sprinkle with coriander or parsley, a few drops of olive oil and serve with chili on top. Cut tortillas in 8 pieces (or large Arab bread), put on bakingtray and bake for about 5 minutes at 200 °C to tortilla chips are golden and crispy and serve with the hummus dish.
Tom Lillejord 12. oktober 2016 (21:18)
Fantastisk godt!
Aicha Bouhlou 13. oktober 2016 (08:46)
Det liker jeg å høre! Takk!
Katrine 23. oktober 2016 (15:54)
Hei! Dette var godt! Jeg lurer på om du har et forslag til hva jeg kan bruke i stedetfor granateple molasse? Jeg kan ikke ha det. Mvh Katrine
Aicha Bouhlou 23. oktober 2016 (22:30)
Du kan bruke balsamico eddik istedenfor molasse.
Marit Grimstad 30. oktober 2016 (20:55)
Prøvde denne i går. vanvittig god
Aicha Bouhlou 31. oktober 2016 (08:41)
Så bra Marit!
hege samuelsen 19. november 2016 (20:32)
Denne retten var helt nydelig og smakfull. Aldri laget eller smakt hummus før, og fikk den veldig tørr. Ikke slik smooth og fluffy som dine bilder, hva har jeg gjort galt?
Aicha Bouhlou 22. november 2016 (20:05)
Hei Hege, det kan være flere ting. Men sannsynligvis har du brukt for lite væske. Hemmeligheten for å få den beste hummusen er å koke kikerter selv, bruke nok væske, være generøs med tahini og tilsette litt olivenolje. Det er vanlig å bruke olivenolje i hummus, men det gjør ikke jeg, siden jeg synes det er nok å dryppe oljen over til slutt. Håper svaret kan hjelpe!
Aicha
Kari Elise 18. april 2017 (05:11)
Hei hva er granateplemolasse???
Aicha Bouhlou 18. april 2017 (10:27)
Granateplemolasse / melasse er en granateplejuice kokt ned til en tykk, søt og syrlig sirup. Kjøpes i innvandrerbutiker.
Pål Eliassen 1. september 2017 (17:08)
Googla alternativer til Granateple melasse, og man kan også bruke tranebær melasse. Og denne oppskriften blir nok laget flere gang.
Aicha Bouhlou 3. september 2017 (15:44)
Så kjekt at du likte oppskriften og at du fant et alternativ til granateple melasse. Takk for fin tilbakemelding.