Falafel Mezze
Falafel er populær mat i Midtøsten. De små bollene er laget av kikerter og er nydelig vegetarmat som er full av gode smaker. Jeg bruker mye urter i min oppskrift og en del krydder. Man kan bruke kokte kikerter til å lage falafel. Men resultatet blir ikke så bra som med tørkete. Hermetiske kikerter resultere ofte i en en falafel som er for bløt og har en tendens til å falle fra hverandre. Jeg bruker kikerter som kun er bløtlagt og ikke kokt til å lage falafel. Slik blir de best. Server falafel med pitabrød, avocadosaus eller rømme og salat. Oppskriften på granateple og tomatsalat finner du her
Ingredienser
- 250g tørkete kikerter
- 1/2 løk, hakket
- 1 hvitløksfedd, knust
- 1 1/2 dl flatpersille, hakket
- 1 dl frisk koriander, hakket
- 1 ts spisskumin
- 1/2 ts malt koriander
- 1/4 ts kardemomme
- 1 ts bakepulver
- ca 3 ss kikertmel ( hvetemel kan brukes)
- 2 ts havsalt
- 1 l solsikkeolje
- Til avokado-og tahinisaus:
- 1 avokado
- 1 fedd hvitløk
- 1/2 jalapeno, finhakket
- Et par kvaster persille, hakket
- 2 ss tahini
- 1/2 sitron, saft
- Salt
- Pepper
Slik gjør du
- Legg kikerter i bløt kvelden før i rikelig med vann.
- Sil vannet av kikertene og ha dem i foodprocessor sammen med løk, hvitløk, persille og koriander. Kjør en stund i kjøkkenmaskin til en fin masse. Du må stoppe et par ganger for å dytte massen ned fra kantene med en slikkepott. Deigen skal ha en grov sammenhengende tekstur.
- Tilsett krydder, bakepulver og salt. Ha i kikertmel eller mel. Ha i en skje om gangen og kanskje mer enn angitt. Deigens konsistens skal kunne lett rulles sammen til en kule som holder formen.
- Dekk til deigen og sett kjølig i en time.
- Bruk en stor spiseskje med deig til å forme boller. Varm opp oljen i en tung gryte med litt dybde til middels høy varme. Ta bollene oppi. Ikke stek altfor mange av gangen, da synker temperaturen for mye.
- Til avokado -og tahinisaus; Kjør alle ingrediensene til Avocado og tahinisausen i foodprocessor eller bruk stavmixer til en fin og glatt masse. Tilsett kalt vann til du oppnår en konsistens som ligner på yoghurt. Smak til med salt og pepper og eventuell litt mer sitron.
- Server med falafel med avokado- tahini saus, salat og pitabrød
Nina Bjørland 13. februar 2021 (16:05)
Hei, dette er muligens et dumt spørsmål, men skal de avrennede kikertertene kokes før de kjøres i foodprocessor?
Aicha Bouhlou 15. februar 2021 (14:55)
Hei Nina.
Det er ikke noe dumt spørsmål. De skal ikke kokes.
Hilsen Aicha