Matbucha (Marokkansk tomatsalat)
Matbucha (Moroccan tomato salad) recipe in english is at the bottom of the page 👇🏽Matbucha er en kokt tomatsalat, opprinnelig fra Marokko og veldig populær i det jødiske kjøkken. I Israel kan man finne den rett ved siden av hummusen i butikkhyllene. Ordet Matbucha (mat-bu-hah) betyr «kokt salat» på arabisk. Det er en blanding av tomater, grillet paprika, hvitløk og chili. Alt sammen kokes til en salsa-lignende blanding og serveres kald som en del av en mezze med et utvalg andre dip og hummus. Den er fint tilbehør i mezze/ meze, til fisk, kjøtt eller kyllingretter og er også utsøkt på brødskiven eller i pitabrød.
Konsistensen og ingrediensene varierer noe fra familie til familie, men generelt er matbucha laget av grillete rød paprika og tomater. Noen tilsetter hvitløk eller løk og andre bruker forskjellige typer paprika og krydder som spisskummen, hot paprika eller harissa.
Ingredienser
- 2 paprika . grønn eller rød
- 1 liten chili pepper, finhakket
- 4 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
- 8 modne tomater, skjær tomater i store terninger
- Ca 1/2 dl (eller mer) olivenolje
- 2 ts paprika
- 1 1/2 ts havsalt
- 1/2 til 1 ts sort pepper
Slik gjør du
- Grill paprika hele (eller halve om du vil slippe å snu dem underveis), under forvarmet grill i stekeovnen til skinnet er helt sort. Legg de ferdiggrillede paprikaene over i en bolle og dekk bollen tett med plastfolie. La paprikaen ligge slik til de er blitt litt avkjølt, nå skal skinnet være ganske løst. Fjern skinn og kjerner, og grovhakk paprikaen. Ha tomater, chili, hvitløk og den grillete paprikaen i en gryte og kok over middels varme uten lokk i 20 minutter, rør ofte. Tilsett nå olivenolje, paprika, salt og pepper og kok i ytterligere 10 minutter. Husk å røre ofte. Når grønsakene begynner å ligne på en salsa og det meste av væsken har fordampet, er matbucha klar. Smak til matbucha etter din preferanse og tilsett gjerne mer chili eller andre krydder.
- Kan oppbevares i kjøleskap i opptil en uke.
- ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MATBUCHA
Matbucha is a cooked tomato salad, originally from Morocco and very popular in the Jewish kitchen. In Israel, you can find it right next to the hummus in the stores. The word Matbucha (mat-bu-hah) means literally «cooked salad» in Arabic. It is a mixture of tomatoes, grilled paprika, garlic and chili. All boiled to a salsa-like mixture and served cold as part of a mezze with a selection of other dips and hummus. It`s delish with fish, meat or chicken dishes and is also very yummy on bread. The consistency and ingredients vary slightly from family to family, but generally the matbucha is made from grilled red peppers and tomatoes. Some add garlic or onions and others use different types of peppers and spices like cumin, hot peppers or harissa.
Ingredients
2 bell peppers, red or green1 small chili pepper, finely chopped
4 cloves of garlic, peeled and finely chopped
8 ripe tomatoes, cut tomatoes in cubes
About 1/2 dl (or more) olive oil
2 ts of sweet paprika
1 1/2 ts sea salt
1/2 to 1 ts of black pepper
aya 20. juli 2020 (16:15)
Hei! Så deilig det ser ut. Hvor mye holder det til? Altså personer? Med vennlig hilsen Aya
Aicha Bouhlou 6. august 2020 (18:18)
Den er beregnet på 4 persone. Men egentlig vanskelig å si, det er litt avhengig av hva du serverer det sammen med.