Matbucha (Marokkansk tomatsalat)

Matbucha (Moroccan tomato salad) recipe in english is at the bottom of the page 👇🏽Matbucha er en kokt tomatsalat, opprinnelig fra Marokko og veldig populær i det jødiske kjøkken. I Israel kan man finne den rett ved siden av hummusen i butikkhyllene. Ordet Matbucha (mat-bu-hah) betyr “kokt salat” på arabisk. Det er en blanding av tomater, grillet paprika, hvitløk og chili. Alt sammen kokes til en salsa-lignende blanding og serveres kald som en del av en mezze med et utvalg andre dip og hummus. Den er fint tilbehør til fisk, kjøtt eller kyllingretter og er også utsøkt på brødskiven eller i pitabrød.

Konsistensen og ingrediensene varierer noe fra familie til familie, men generelt er matbucha laget av grillete rød paprika og tomater. Noen tilsetter hvitløk eller løk og andre bruker forskjellige typer paprika og krydder som spisskummen, hot paprika eller harissa.

Ingredienser

  • 2 paprika . grønn eller rød
  • 1 liten chili pepper, finhakket
  • 4 fedd hvitløk, skrelt og finhakket
  • 8 modne tomater, skjær tomater i store terninger
  • Ca 1/2 dl (eller mer) olivenolje
  • 2 ts paprika
  • 1 1/2 ts havsalt
  • 1/2 til 1 ts sort pepper

Slik gjør du

  1. Grill paprika hele (eller halve om du vil slippe å snu dem underveis), under forvarmet grill i stekeovnen til skinnet er helt sort. Legg de ferdiggrillede paprikaene over i en bolle og dekk bollen tett med plastfolie. La paprikaen ligge slik til de er blitt litt avkjølt, nå skal skinnet være ganske løst. Fjern skinn og kjerner,  og grovhakk paprikaen. Ha tomater, chili, hvitløk og den grillete paprikaen i en gryte og kok over middels varme uten lokk i 20 minutter, rør ofte. Tilsett nå olivenolje, paprika, salt og pepper og kok i ytterligere 10 minutter. Husk å røre ofte. Når grønsakene begynner å ligne på en salsa og det meste av væsken har fordampet, er matbucha klar. Smak til matbucha etter din preferanse og tilsett gjerne mer chili eller andre krydder.
  2. Kan oppbevares i kjøleskap i opptil en uke.
  3. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MATBUCHA

Matbucha (Moroccan tomato salad)

Matbucha is a cooked tomato salad, originally from Morocco and very popular in the Jewish kitchen. In Israel, you can find it right next to the hummus in the stores. The word Matbucha (mat-bu-hah) means literally «cooked salad» in Arabic. It is a mixture of tomatoes, grilled paprika, garlic and chili. All boiled to a salsa-like mixture and served cold as part of a mezze with a selection of other dips and hummus. It`s delish with fish, meat or chicken dishes and is also very yummy on bread. The consistency and ingredients vary slightly from family to family, but generally the matbucha is made from grilled red peppers and tomatoes. Some add garlic or onions and others use different types of peppers and spices like cumin, hot peppers or harissa.

Ingredients

2 bell peppers, red or green
1 small chili pepper, finely chopped
4 cloves of garlic, peeled and finely chopped
8 ripe tomatoes, cut tomatoes in cubes
About 1/2 dl (or more) olive oil
2 ts of sweet paprika
1 1/2 ts sea salt
1/2 to 1 ts of black pepper

Method

Roast whole bell peppers (or cut in half if you do not want to turn them along the way), under grill in the oven until the skin is completely black. Put the roasted peppers into a bowl and cover the bowl with plastic foil. Leave the peppers until they have cooled a little. Remove skins and cores, and chop the pepper. Add tomatoes, chili, garlic and the roasted peppers in a pan and cook over medium heat without a lid for 20 minutes, stir frequently. Now add olive oil, peppers, salt and pepper and cook for another 10 minutes. Remember to stirr frequently. When the vegetables start to resemble a salsa and most of the liquid has evaporated, the matbucha is ready. Taste the matbucha to your preference and add more chilli or other spices if you like. May be stored in a refrigerator for up to a week.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.