Pilaf med rosenkål, granateplekjerner og stekte mandler

Duftende pilafris med stekt løk og mandler er nydelig . I tillegg er det en fantastisk rett å lage når man har rester. Jeg  blander ofte wokede grønsaker eller kylling og kjøttrester i pilaf risen. Her har jeg brukt rosenkål som i utgangspunktet så litt trist ut.

Pilaf ( pilau , pilaw) er en rett fra Midtøsten bestående av stekt, krydret ris kokt i vann eller buljong. Den kan lages med eller uten grønsaker . Noen ganger med kylling, kjøtt eller skalldyr. Hjemme hos oss ble den ofte servert med karamelisert løk, stekte mandler og sultana rosiner.  En pilaf skal ha lett og luftig konsistens. Riskornene skal ikke være klistret til hverandre. Kokeprosessen som gir pilaf sin karakteristiske tekstur gir deg også flere muligheter til å smaksette risen både under stekingen og etterpå .

Det er tre ting du må huske på for å å lage en velykket pilaf .

  1. Steke risen i fett, det kan være olje, smør eller begge deler.
  2. Kok risen i mindre vann en du ellers ville ha gjort.
  3. La risen hvile.

Hensikten med å steke risen først i fett er for å få separate riskorn. Når de er dekket av fett vil de absorbere væsken langsommere. Det vil også hjelpe risen på holde på stivelsen og forhindrer at den blir klebrig. I tillegg får risen en lett nøtteaktig smak. Men ikke stek den for mye.

Når du heller i væske, rører du kun en gang og lar risen koke med lokk på.

La risen hvile uforstyrret med lokk slik at stivelsen kan stramme seg opp. Da får du fine løse riskorn.

Bruk alltid en gaffel og ikke sleiv for å løse opp risen når den flyttes over på serveringsfat eller blandes med andre ingredienser.

 

Prøv også_

kjottboller-pilaf-best-

Kefta med pilaf her

 

Skalldyr-pilaf-

Skalldyrpilaf her

 

 

 

Pilaf med rosenkål, granateplekjerner og stekte mandler

Personer: 4

Ingredienser

  • Til pilafris:
  • 1 -2 ss olivenolje
  • 1 ss ghee eller smør
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten løk, hakket
  • ½ ts gurkemeie
  • 4-5 kardemommekapsler,( kjøper du i din nærmeste innvandrerbutikk)
  • 1liten kanelstang eller en knivsodd malt kanel
  • 1/2 ts salt og litt pepper
  • 3 dl basmatiris
  • 1 laurbærblad ( kan sløyfes)
  • 5 dl vann
  • Tilbehør
  • 15 rosenkål , delt i 2 (bruk gjerne også andre grønsaker som brokkoli, sopp, erter osv ..)
  • 1 løk, skjær i strimler
  • 50 gram mandler
  • En neve granateplekjerner
  • litt persille, hakket

Slik gjør det

  1. Pilafris :
  2. Vask og skyll risen 2 ganger i kaldt vann og sil risen. Varm oljen og smør og stek løk og hvitløk til myk. Ha i ris og stek på middels varme under stadig omrøring til risen er blank i ca 3 minutter. Tilsett krydder og salt og fortsett og steke i 1 minutt til mens du rører . Tilsett vann og laurbærblad. Kok med lokk i ca 12 minutter. Flytt gryten fra platen, ikke rør i risen. Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokk og gryten og la risen stå å hvile i 8 -10 minutter.
  3. Tilbehør:
  4. Skåld mandler ved å koke opp vann, legge mandlene i og la dem ligge noen sekunder. Sil dem og klem mandlene ut av skinnet. Tørk mandler og stek i litt olje til de er gyllen. Sett til side.  Ha litt olje i en stekepanne eller wok og stek løken litt gyllen før du ha i rosenkål. Stek til rosenkål er knap mør. Smak til med salt og pepper og gjerne andre krydder som chili. Bruk en gaffel i risen og dra langs grytekanten og løft risen mot midten, slik at riskornene skilles fra hverandre. Bland i grønsakene, smak til med salt og pepper og dryss over mandler, granateplekjerner og persille.

6 Kommentarer

  • Rester i ny drakt – Aichas Mat 2. januar 2016 (21:52)

    […] Har du grønnsaker liggende som har sett bedre dager? Gi dem et nytt liv og lag suppe eller wok. Kokte grønsaker kan man lage gratenger og pai av og da får man også brukt meieriprodukter som er utgått. Lammekjøtt rester kan stekes rask med litt kryder og serveres i varme pitabrød med de grønsaker man har og en frisk yoghurt dressing. Eller lag en duftende eksotisk pilaf og bland i grønsak eller kjøttrestene dine. Oppskrift her […]

  • Kefta med gul pilaf – Aichas Mat 5. januar 2016 (09:18)

    […] Marokkanske kefta er proppet med smak og er nydelig på grillen eller tilbered i stekepanne. Her har den fått godt selskap av en duftende pilaf . Oppskriften på hvordan du lager pilaf finner du her  […]

  • Agnete 23. mai 2016 (21:28)

    Dette er noe av det beste jeg har smakt! Laget det etter oppskriften, men med aspargesbønner og kylling. Mmmm

  • Ny leser 28. oktober 2016 (12:03)

    Har du forsøkt å lage pilaf med brun basmatris? Den har jo litt lengere koketid, hvordan vil du kompensere for det?

    • Aicha Bouhlou
      Aicha Bouhlou 28. oktober 2016 (21:59)

      Jeg har aldri laget pilaf med brun basmati. Men tror jeg ville bare la den hvile litt lengre under lokk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.