Persisk ris med granatepler og stekte mandler

Duftende pilaf inspirert av persisk «jewelled rice»  Jeg lager den på samme måten som jeg lager Pilaf.

Pilaf ( pilau , pilaw) er en rett fra Midtøsten bestående av stekt, krydret ris kokt i vann eller buljong. Den kan lages med eller uten grønsaker . Hjemme hos oss ble den ofte servert med karamelisert løk, stekte mandler og sultana rosiner.  En pilaf skal ha lett og luftig konsistens. Riskornene skal ikke være klistret til hverandre. Kokeprosessen som gir pilaf sin karakteristiske tekstur gir deg også flere muligheter til å smaksette risen både under stekingen og etterpå .

Det er tre ting du må huske på for å å lage en velykket pilaf .

  1. Steke risen i fett, det kan være olje, smør eller begge deler.
  2. Kok risen i mindre vann en du ellers ville ha gjort.
  3. La risen hvile.

Hensikten med å steke risen først i fett er for å få separate riskorn. Når de er dekket av fett vil de absorbere væsken langsommere. Det vil også hjelpe risen på holde på stivelsen og forhindrer at den blir klebrig. I tillegg får risen en lett nøtteaktig smak. Men ikke stek den for mye.

Når du heller i væske, rører du kun en gang og lar risen koke med lokk på.

La risen hvile uforstyrret med lokk slik at stivelsen kan stramme seg opp. Da får du fine løse riskorn.

Bruk alltid en gaffel og ikke sleiv for å løse opp risen når den flyttes over på serveringsfat eller blandes med andre ingredienser.

 

Prøv også_

kjottboller-pilaf-best-

Kefta med pilaf her

Skalldyr-pilaf-

Skalldyrpilaf her

Nordisk pilaf med kantareller og elgspyd her

Pilaf med rosenkål her

 

 

Pilaf med rosenkål, granateplekjerner og stekte mandler

Personer: 4

Ingredienser

  • Til pilafris:
  • 1 -2 ss olivenolje
  • 1 ss ghee eller smør
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 liten løk, hakket
  • 1 ts safrantråder ( i nød gurkemeie, litt mindre )
  • 4-5 kardemommekapsler,( kjøper du i din nærmeste innvandrerbutikk)
  • 1 kanelstang
  • 1/2 ts salt og litt pepper
  • 1/2 ts malt allehånde 3 dl basmatiris
  • 3 dl basmatiris
  • 2 laurbærblad
  • 5 dl vann eller grønnsakbuljong
  • 1 tørket lime( kjøpes i innvandrerbutikk) eller litt sitronskall. Bare det gule, får du med deg for mye av det hvite blir retten bitter.
  • 100 gram mandler
  • 1 granateple, frøene
  • 1 bundt mynte, hakket

Slik gjør det

  1. Pilafris :
  2. Ha safrantråder i en skål, knus med baksiden ab en teskje og hell 2 ss kokende vann over. Vask og skyll risen 2 ganger i kaldt vann og sil risen. Varm oljen og smør og stek løk og hvitløk til myk. Ha i ris og stek på middels varme under stadig omrøring til risen er blank i ca 3 minutter. Tilsett krydder og fortsett og steke i 1 minutt til mens du rører. Tilsett kraft, safran, laurbærblad og tørket lime (eller sitronskall). Kok med lokk i ca 12 minutter til all væske er absorbert. Flytt gryten fra platen, ikke rør i risen. Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokk og gryten og la risen stå å hvile i 8 -10 minutter.
  3. Skåld mandler ved å koke opp vann, legge mandlene i og la dem ligge litt. Sil dem og klem mandlene ut av skinnet. Tørk mandler og stek i litt olivenolje til de er gyllen. Sett til side.  Bruk en gaffel i risen og dra langs grytekanten og løft risen mot midten, slik at riskornene skilles fra hverandre. Bland i mesteparten av granteplefrø, mynte og hakkede mandler, smak til med salt og pepper og dryss over mer mandler, granateplefrø og mynte.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.