Curry med hokkaido gresskar

Recipe for Curry with hokkaido(pumpkin) and broccoli at the bottom of the page.

Grønnsaker spilte alltid en hovedrolle i hverdagsmaten vår da jeg vokste opp. Vi  kunne spise kylling, fisk og kjøtt i løpet av en uke, men alltid mest grønt.

Gresskar var en av mange grønnsaker som ble flittig brukt av kvinnene i mitt barndomskjøkken. Det ble brukt i couscous gryter, taginer (gryteretter), supper, ovnsbakt og til og med i melkesuppen vi ofte fikk til kvelds. Min mor søtet grøten til ved å koke gresskar i melken før hun blandet dampende couscous i. Slik fikk vi deilig søt grøt som var proppet med næringsstoffer og vitaminer. For gresskar er ikke bare et nydelig , velsmakende grønsak , det er også sunt og kalorifattig.

Det finnes mer enn 800 typer gresskar, inkludert prydgresskarene som ikke egner seg til matlaging. I Norge produseres det nærmest 200.000 gresskar og det omsettes ca 1000 tonn gresskar årlig. De bugner snart  imot oss i disse dager. Vakre gresskar i forskjellige fasonger og farger.

Oktober er høysesong på grunn av Haloween. Som et resultat av den økende Halloween kulturen som har feid fra Amerika over Europa, oppdager også flere i Norge at gresskar ikke bare er en dekorasjon, men også et allsidig grønsak på kjøkkenet.

Mange har allerede gjort bekjentskap med den og særlig gresskar suppe i alle varianter er populær. Men gresskar er også et fint tilbehør ovnsstekt og som pure. Små flaskegresskarer er ypperlig til å lage porsjons gratenger av. Fylt med soppstuing, kjøtt. kylling eller spicy bønner toppet med litt rømme er dette nydelig middagsmat.

Jeg kommer med flere gresskar oppskrifter i løpet av oktober måned.

Den første oppskriften er  denne deilige vegetar curry med hokaiddo gresskar, broccolino og babymais. Skallet på hokkaido er spiselig. Det er ikke nødvendig å skrelle den med mindre skallet er veldig hard.

Andre gresskaroppskrifter:

gresskarsuppe-med-spirer-og-thymian-2

 

bakte-gresskar-med-curry-couscous

 

gresskar-suppe-med-parmesan-og-parmesan-krutonger-

 

 

 

Curry med hokkaido gresskar

Personer: 4

Ingredienser

  • 2.5 dl kokosmelk
  • 1 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ts frisk ingefær, revet
  • 1-2 ss rød thai curry paste
  • 1 hokkaido,gresskar ca 600 gram
  • 100 gram babymais
  • 200 gram Brokkoli eller Bimi ( blanding av brokkoli og grønn kål)
  • 4 - 5 kaffir lime blader
  • 2.5 dl grønsak buljong
  • lime juice
  • salt etter smak
  • Koriander eller thai basilikum, hakket

Slik gjør du

  1. Del gresskar i i to, skjær i skiver langs innsiden og fjern gresskarkjerner. Skrell gresskar om nødvendig. Hell halvparten av kokosmelk i en gryte over middels varme. Tilsett hvitløk, ingefær og rød karripasta og bland det godt med kokosmelk. Begynne med en ss paste Første gangen du prøver ut curry. Så vet du neste gang om du tåler å krydre med to ss curry. Skru ned varmen vis blandingen begynner å sprute for mye. Rør hele tiden til det begynner å danne seg litt rødlig olje. Legg i gresskar skiver og rør til all gresskar er dekket av karrisausen Tilsett resten av kokosmelk og buljong. Småkok til gresskar er myke i c ca 15 minutter. Tilsett babymais, Brokkoli eller Bimi og kaffir lime blader, kok i 2 minutter. Slå av varmen smak til med lime og salt og tilsett koriander eller basilikum. Gresskar curry skal være kremaktig. Jo lenger du la den putre jo bedre blir den. Serveres med varm ris.

Curry with hokkaido(pumpkin) and broccoli, serves 4

Ingrediens

250 ml coconut milk
1 garlic clove, chopped
1 teespoon ginger, sliced
1 – 2 tablespoons red curry paste
1 hokkaido, ca 600 grams
150 grams babycorn
200 grams Broccoli/Bimi
4 – 5 kaffir lime leaves
250 ml veggie broth
lime & salt to taste
Coriander or thai basil, chopped

Method

I don´t peel Hokkaido unless the skinn is very hard. Slice along the inside and remove the pumpkin seeds. Peel the pumpkin if needed. Pour half of the coconut milk into a pot, over medium heat. Add garlic, ginger and red curry paste and mix it well with coconut milk. If your mixture starts to splatter too much, turn down the heat. Stir to prevent the bottom from sticking and burning. Stir until the redish oil starts to form. Add pumpkin and stir to coat pumpkin with curry sauce. Add the rest of coconut milk and veggie broth. Simmer until the pumpkin is soft, about 15 minutes. Add babycorn, Brokkolino and kaffir lime leaves, cook for 2 more minutes. Turn off the heat taste with lime and salt and add coriander or basil. Pumpkin curry should be creamy. The longer you simmer the better it gets. Serve hot with rice.

No Comments