Syv grønnsaker Couscous med tfaya
Couscous er både navn på en ingrediens og en rett som serveres i nordafrikanske land, men er opprinnelig en Berber-rett. Når man snakker om Couscous i Marokko så er det den tradisjonelle syv grønsaker-couscous man referer til. Den består av couscousgryn som lages av semule laget av durumhvete og som dampes i en couscoussier ( couscous dampgryte). Couscousen dynkes med kraft før den dekkes med kjøtt og grønsaker . Dette er det som er selveste “Couscous” i Marokko. Alle familier har sine egen versjon. Det er lov å bruke andre grønsaker og det er heller ikke påkrevd med syv forskjellige.
Som barn kunne jeg allerede utenfor inngangsdøren merke den umiskjennelige duften av at min Berbermor var i gang med couscouslaging. Deilige lukter av koriander, kanel, safran, og dampen fra couscousgryten fylte det lille kjøkkenet og halve gaten. Det er noe raust og velsignet velgjørende i å dele et stort couscousfat. Når jeg får litt hjemlengsel lager jeg som oftest mat min mor lager og da blir det gjerne couscous.
Her har jeg laget min vegetarvariant av hennes syv grønsaker couscous med lammekjøtt som hun pleier å servere med Tfaya – tradisjonell marokkansk løk og rosin topping fra Casablancaområdet som er blitt veldig populært over hele Marokko. #belgvekster
Ingredients
- 1 stor løk grovhakket
- 2 tomater, skrelt og grovhakket
- ½ ts pepper
- ½ ts malt koriander
- 2 ts ingefær
- 1 ts gurkemeie
- noen safrantråder
- En håndfull persille og koriander stilker , knyttet til en bukett
- olivenolje til steking
- 3 neper , skrelt og skjært i båter staver
- 300 g gresskar
- 4- 5 gulrøtter , skrelt og skjært i staver
- 2 grønne squash
- 1 søtpoteter, delt
- 250 g ferdig kokte kikerter.
- 400 g couscous
- Til løk og rosinblandingen:
- 3 løk, skrelt og skjær i tynne skiver
- 200 gram lyse rosiner
- ½ ts gurkemeie
- ½ ts pepper
- ½ kanel
- 2 ss flytende lys honning
- noen få tråder safran, smuldres
- litt salt
- 1 dl vann
- 3- 4 ss kraft fra grønsakene
- 2 ss smør
Slik gjør du
- Varm olje i en stor kjele og fres løk. Ha i tomater og krydder og fres litt til. Tilsett ca. 1, 2 liter vann, safran (eller litt gurkemeie), 1 1/2 ts salt og urtebuketten. Ha i grønsakene. Først de som trenger lengst koketid . Gulrøtter, neper og deretter søtpoteter. Kok opp, reduser varmen og småkok i noen minutter . Tilsett kikerter gresskar også squash øverst, slik at den ikke blir kokt i stykker. Kok i ca. 20 minutter og tilbered couscous-gryn og løkblandingen mens grønsakene koker. Ikke la deg stoppe om du ikke eier en couscous dampgryte. Bruk vanlig couscous fra dagligvarebutikk og følg fremgangsmåten på pakkeanvisningen. Skal du prøve deg på kjøtt- eller kyllingvarianten av couscous kan du bruke samme fremgangsmåten, men begynn da med å brune kjøtt sammen med krydder og løk. Kok kjøttet til det er nesten mørt før grønsakene legges i.
- Tfaya – Den tradisjonell marokkanske topping. av løk, rosiner og deilige krydder som safran og ingefær er som nevnt tidligere veldig populær på alle typer retter i vårt marokkanske kjøkken.
- Legg rosiner i bløt 20 minutter før de skal brukes. Legg løk i en liten kjele sammen med avrente rosiner, honning, krydder og vann og noen skjeer kraft fra grønsakene. Dekk til og kok opp. Reduser varmen og la det småkoke i en halv time eller lenger, rør av og til, til løken er veldig myk og gyllen. Tilsett mer vann hvis væske fordamper før løken er ferdig kokt. Kok til løken er myk og har fått en fin gyllen farge og væsken er redusere til en tykk sirup. Fjern karamellisert løk fra varmen og sett til side inntil videre. Varm den opp igjen når den skal serveres og rør i smøret. Fordel løkblandingen over retten eller server ved siden av.
Suade 13. mai 2020 (07:38)
Er veldig glad for å ha funnet din Matside:)Min far er fra Fez og jeg har mange sommerminner med de samme matopplevelsene som deg. Gleder med å lage flere av dine oppskrifter.
Aicha Bouhlou 15. mai 2020 (12:17)
❤️