Blåskjell og parmesanpoteter
Ingredienser
- Parmesanpoteter :
- 500 g faste mellomstore poteter
- 60 g parmesanost, revet
- 1 ts paprika
- Olivenolje
- Havsalt
- Til blåskjell:
- 2 kg friske blåskjell
- 2 ss olivenolje
- 3 hvitløksfedd, hakket
- 1 dl hvitvin eller eplejuice
- Litt persille, hakket
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 200 °C
- Kok poteter hele i 10 - minutter. Hell av vannet og damp potetene tørre og avkjøl litt.Del potetene i båter eller staver. Legg dem på et stekebrett med bakepapir. Drypp over olivenolje og dryss over paprika salt og parmesan. Bland alt godt slik at alt sammen blir jevnt fordelt på potetene. Stek i ovn ved 200 °C i ca. 20 minutter, eller til potetene har blitt møre, gylne og sprø.
- Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet. Fres hvitløk i olivenolje i en stor kjele. Tilsett blåskjell og hvitvin eller eplejuice, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg. Dryss over hakket persille og server sammen med poteter og gjerne litt aioli.
STEAMED MUSSELS AND PARMESAN POTATOES
There are some types of food one always comes back to because it is delicious and easy made. That's how i feel about mussels. Mussels are the world's best and cheapest luxury food. It takes less than 10 minutes to make, there are cheap, and can be varied in so many different waysl. During the winter months, the mussels are at their best and we eat them quite often. Today we cooked steamed mussels and fried parmesan potatoes with aioli. If you do not have the time or energy to make aioli from scratch, you can make a cheat aioli with mayonnaise, lemon juice and garlic.
Ingredients
For parmesan rosted potatoes500 g medium sized potatoes
60 g parmesan cheese, grated
1 teaspoon paprika
olive oil
Sea salt
For the mussels:
2 kg of fresh mussels
2 tablespoons olive oil
3 garlic clove, chopped
1 cup white wine
Parsley, chopped
Method
Preheat ovn to 200 °CWash and scrub the potatoes and cook for 10 - 15 minutes. Pour out the water and steam the potatoes dry. Cool them down Cut potatoes into wedges.Cover a baking tray with baking paper. Add potatoes, paprika , drizzle with olive oil and sprinkle with parmesan. Mix everything well together so that oil, cheese and rosemary are evenly cover the potatoes. Bake in oven at 200 °C or approx. 20 minutes or until the potatoes have become tender, golden and crispy.
Rinse and wash the mussels in running cold water. Discard shells that do not close if you "knock" them, or shells that are damaged. Fry garlic in olive oil in a pot. Add the mussels and white wine or apple juice, add the lid and steam until the shells open. Sprinkle with chopped parsley and serve with potatoes and aioli .