Marokkansk lammetagine med artisjokkbunner og erter

I dag tar jeg dere med til Marokko igjen. Denne oppskriften på lammetagine (gryterett) med lam, artisjokkbunner, erter, duftende safran og ingefær er en klassiker som jeg husker fra min barndom.  En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men det er ikke nødvendig for at vi skal lykkes med retten. En vanlig stor gryter holder lenge.

En god og lettvint lammegryte med mange gode smaker.  Skal man bruke friske artisjokker som man renser selv, må de i gryten de siste 25 -30 minuttene av koketiden.  I Norge er det ikke alltid lett å for tak i friske artisjokker, derfor pleier jeg som oftest å bruke artisjokkbunner fra glass. De kjøper jeg i min lokale innvandrerbutikk.

Denne gryten kan serveres med couscous, ris, brød, bulgur  eller havreris slik jeg har gjort her. Jeg har også alltid brød, oliven og en salat på mitt middagsbord . Til denne retten valgte jeg å servere en enkel salat med grillet paprika, løk, eddik og olje. Oppskrift på salaten finner du her

 

 

 


                                

							

Marokkansk lammetagine med artisjokkbunner og erter

Porsjoner : 4

Ingredienser

  • 1,2 kg lammekjøtt fra bog eller lår i skiver
  • 1 stor løk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 2 ts salt
  • 2 ts ingefærpulver
  • 1 ts pepper
  • 1 ts paprika
  • 1 ts gurkemeie
  • ca 1/2 ts safrantråder, knust med baksiden av en skje
  • 2 ss fersk persille, hakket
  • 3 ss fersk koriander, hakket
  • ca 3 ss olivenolje
  • 400 g frosne selskapserter
  • 1 glass artisjokkbunner
  • skall fra 1/2 saltsylted sitron eller skall fra 1/2 vanlig økologisk sitron. (kun det gule)

Slik gjør du

  1. Ha kjøtt, olivenolje, løk, hvitløk, urter og krydder unntatt safran i en gryte og bland godt. Stek over middels varme i ca 15 minutter. Rør ofte for å snu og brune kjøttet på alle sider.
  2. Ha i omtrent 8 dl vann og kok opp gryten. Dekk til med lokk og la koke på middels varme i 50-60 minutter avhengig av størrelsen på kjøttstykkene. Kok gryten til kjøttet er nesten mørt og væsken redusert.
  3. Rør i safran og tilsett mer vann om det er for lite væske i gryten. Kok i noen minutter til og  sjekk krydder og salt. Ta ut ca 1 dl saus fra gryten i en liten skål.
  4. Skyll artisjokkbunner i vann og legg dem i sausen sammen med kjøttet. Fyll artisjokkbunner med erter og øs saus fra skålen over ertene.
  5. Dekk til gryten med lokk og la det småkoke i ca 10 minutter til grønnsakene er møre og har tatt til seg smakene. Om nødvendig kan man redusere sausen ved å hele over i en liten kasserole å koke den  til en rik saus har dannet seg.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.