Aubergin- og søtpotetsuppe med tahini og zaatar
Recipe for roasted eggplant and sweet potato soup with tahini & zaatar in english at the bottom of this page. Jeg ble litt inspirert av den kulinariske perlen baba ganoush fra Midtøsten ( aubergine dipp med tahini), da jeg laget denne robuste og velgjørende suppen av ovnsstekte auberginer og søtpoteter.
Jeg bruker både tahini og zaátar i suppen som begge består av sesamfrø hjemmehørende i Midtøsten. Tahini er malte sesamfrø og zaátar er en krydderblanding. Det er store variasjoner i hva zaátar inneholder. Den mest vanlige kombinasjonen er timian, oregano, sesamfrø og sumak. Zaátar får du kjøpt i innvandrebutikk og kan brukes i alt fra salater, egg, kjøtt og fiskeretter.
Ingredienser
- 2 auberginer, del i to på langs
- 1 – 2 løk (avhengig av størrelse), del i båter
- 5 fedd hvitløk, med skall
- 2 søtpoteter, skrell og del i terninger
- 2 ts spisskummen
- 2 ts zaatar + mer til topping
- 2 ss tahini
- 1 l vegansk grønnsak (eller kylling buljong)
- 1 sitron, saften
- Salt
- Pepper
- Olivenolje
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 200 °C
- Legg søtpoteter og auberginer (med skinnsiden ned ), løkbåter og hvitløk på stekeplate. Dryss over litt salt og pepper og risle over olivenolje. Vend litt på potetene, slik at alle blir dekket av olje. Stek i ca. 20 minutter eller til grønnsakene er blitt myke. Varm 2 ss olje i en kasserolle og tilsett spisskummen og zaatar. Fres krydder rask i olje noen sekunder og ta av platen. Grav ut auberginkjøtt med en skje, press hvitløken ut av skallet og ha alt i kasserollen sammen med søtpoteter og løk. Ha kasserollen tilbake på platen og rør krydderblandingen i grønsakene sammen med tahini. Tilsett buljong og kok opp. Kjør suppen jevn med stavmikser og tilsett gjerne mer vann om den er for tykk. Rør i sitronsaft og smak til med salt og pepper. Server med et dryss zaatar og gjerne med en skje yoghurt og friske urter som, timian, koriander eller persille.
Roasted eggplant and sweet potato soup with tahini and zaatar. Serves 4
I was a little inspired by the culinary gem baba ganoush from the Middle East ( eggplant dip with tahini ) , when I made this robust and tasty soup of roasted eggplant and sweet potatoes .
I use tahini and Zaatar in the soup , both containing sesame and from the Middle East. Tahini is sesame paste and Zaatar is a spice blend . There are wide variations in what Zaatar contains . The most common combination is thyme , oregano , sesame and sumak . Zaatar can be used in everything from salads , eggs, meat and fish dishes.
1-2 onions (depending on size), cut into wedges
5 cloves garlic, with shell
2 sweet potatoes, peel and cut into cubes
2 teaspoons cumin
2 tsp zaatar + more for topping
2 tablespoons tahini
1 l vegetable or chicken broth
1 lemon, juice
salt
pepper
olive oil
Ingrediens
2 eggplants, cut into half lengthwise1-2 onions (depending on size), cut into wedges
5 cloves garlic, with shell
2 sweet potatoes, peel and cut into cubes
2 teaspoons cumin
2 tsp zaatar + more for topping
2 tablespoons tahini
1 l vegetable or chicken broth
1 lemon, juice
salt
pepper
olive oil