Marinert olivensalat
Om du besøker Marokko og går på det lokale markedet, vil du fort legge merke til de fargerike olivenbodene. Marinerte oliven er en del av en marokkaners hverdag, og en viktig ingrediens i ethvert marokkansk kjøkken. Vi serverer dem til alle måltider, og heller ingen marokkansk frokokost er komplett uten oliven.
Denne nydelige og smakfull olivensalaten lages på nesten samme måte som mange andre marokkanske salater, nemlig ved at man marinerer hovedingrediensen på lav varme i en chermoulablanding av krydder, urter, hviyløk og olivenolje. Salaten serveres varm eller kald, og den er nydelig med et sykke brød til. Den er perfekt til meze, tapas og et godt tilbehør til de fleste middagsmåltider.
Jeg har brukt fire typer oliven for tekstur, smak og litt wow effekt, men det går fint an å bruke bare en type oliven. Pass bare på at de ikke er for salte. Hvis de er i overkant salte, kan du koke dem i vann i noen minutter før du lager salaten. Smak deg frem. Det er også lov å bruke mer krydder.
Ingredienser
- 400 g oliven i vann, gjerne flere typer og farger
- 2–3 ss extra virgin olivenolje
- 1 liten rødløk, hakket
- 2 hvitløkfedd, finhakket
- 1 ts paprika
- 1 ts spisskummen
- 1⁄4 ts chiliflak eller litt kajenne pepper, smak deg frem til det du liker
- 1 ss hakket persille
- 1 ss hakket koriander
- 1⁄2 sitron, saften
Slik gjør du
- Varm olivenolje i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett løk og hvitløk og stek under stadig omrøring til løken er myk. Tilsett oliven, paprika, spisskummen og chili. Bland alt godt og fortsett å steke og røre på svak varme i ca. 5 minutter. Ha i persille og koriander og stek i 2 minutter til. Skvis over litt sitronsaft og dryss gjerne litt friske urter over for presentasjonen skyld.