Mujadara (ris, linser og karamellisert løk)
(Recipe in english at the bottom of this page)
Kokte linser er mye brukt over hele Midtøsten og Nord-Afrika og danner grunnlaget for mange retter. Mujadara /Mujaddara er en populær rett i hele den arabiske verden, og lages av brune eller grønne linser og ris som kan være krydret med spisskummen , koriander, kanel, cayenne pepper, chilli, eller mynte og toppes med karamellisert løk. Hvert land, hver region og hver familie har sin oppskrift på den perfekte mujadara. Uansett oppskrift vil retten alltid være toppet med karamelisert løk og serveres vanligvis som en siderett med yoghurt. Den kan spises varm eller kald og egner seg derfor godt som en del av et salatbord og som kalkulert restemat. #belgvekster
Ingredienser
- 2.5 dl brune linser rens for rusk og skyll under kald vann
- 1 dl extra virgin olivenolje
- 3 store løk i tynne skiver
- salt
- 2.5 dl basmati ris
- 1 ts malt spisskummen
- 1/2 ts cajennepepper eller litt chiliflak
- 1 liten kanelstang (eller litt malt kanel)
- 5 dl vann ( vann kan erstattes med buljong for mer smak, men da må saltet sløyfes).
- 2 ss pinjekjerner, (valgfritt)
- Gresk yoghurt, for servering (valgfritt)
Slik gjør du
- Ha linsene i en mellomstor kjele. Fyll med nok kaldt vann til å dekke linsene med omtrent 3 cm . Kok opp over middels høy varme, slå ned varmen og kok til linsene er nesten møre, men ikke bløt i ca. 20 minutter. Hell av vannet og sett til side. Stek løken mens linsene koker. Varm olje i en stor stekepanne, tilsett løk dryss over litt salt og stek løken til mørk karamell brun og litt sprø. Rør ofte mens du steker løken . Det vil ta ca. 20 - 30 minutter. Varm olje i en kjele, tilsett risen og stek under omrøring til alle riskorn er dekket med olje og er gjennomskinnelig. Rør hele tiden og stek i ca. 3 minutter. Tilsett Cayenne pepper, spisskummen, salt, kanelstang, linser, nesten halvparten av den stekte løken og 6 dl vann ( vann kan erstattes med buljong for mer smak, men da må saltet sløyfes). Kok opp og skru varmen ned til det laveste. Kok i ca. 20 minutter eller mer til alt vannet er fordampet. Slå av varmen, behold lokket på, og la risen stå uforstyrret i ca. 10 minutter. Fjern kanelstang, løft og rør risen med en gaffel og smak til med salt eller krydder. Strø resten av den karamellisert løken over linserisen og server med gresk yoghurt.
Mujadara (rice, lentils and caramelized onions) serves 4
Cooked lentils are popular throughout the Middle East and North Africa and is the basis for many dishes. Mujadara / Mujaddara is a popular dish in the Arab world, and is usually made of brown or green lentils and rice, which can be seasoned with cumin, coriander, cinnamon, cayenne pepper, chili but also mint. Every country, every region and every family has their recipe for the perfect mujadra. But the dish will always be topped with caramelized onions and usually served as a side dish with yogurt. It can be eaten hot and cold and is therefore perfect as part of a salad bar.
1 dl extra-virgin olive oil)
3 medium red onions, thinly sliced)
Salt)
2.5 dl basmati rice)
1 teaspoon ground cumin)
1/2 teaspoon cayenne pepper or chili flakes)
1 little cinnamon stick)
5 dl water ( broth can be used for more taste, but than you have to use less salt) )
2 tablespoons pine nuts, roasted (optional) )
Greek yogurt, for serving, (optional)
Ingrediens
2.5 dl brown or green lentils , sorted for debris and rinsed)1 dl extra-virgin olive oil)
3 medium red onions, thinly sliced)
Salt)
2.5 dl basmati rice)
1 teaspoon ground cumin)
1/2 teaspoon cayenne pepper or chili flakes)
1 little cinnamon stick)
5 dl water ( broth can be used for more taste, but than you have to use less salt) )
2 tablespoons pine nuts, roasted (optional) )
Greek yogurt, for serving, (optional)
Roody 21. august 2017 (19:51)
Nydelig rett! 🙂 Skal lages flere ganger..
Aicha Bouhlou 21. august 2017 (21:28)
Det blir jeg glad for å høre.