Rødbetmarinert laks

For beet cured salmon recipe in english scroll down to the bottom of this page.👇🏾

Rødbeter og fet fisk er en nydelig kombinasjon. Rødbetmarinert laks er  er en nydelig variant av gravlaksen som vil imponere gjestene.  Det beste av alt er at den er laget i en fei! Server den rødbetmarinerte laksen med dill, litt revet sitronskall, rømme, kapers og rødløk.

 

Rødbetmarinert laks

Ingredienser

  • 750 g fersk utbenet laksefilet
  • 1 dl havsalt
  • 1 dl sukker
  • 2 ukokte rødbeter, raspet
  • 2 ss sitronskall, finrevet
  • 2 ss appelsinskall, finrevet
  • 1 bunt dill

Slik gjør du

  1. Legg halvparten av dillen i bunnen av en stor, dyp panne eller et fat . Bland sammen salt og sukker og gni jevnt over hele laksen. Fordel raspet rødbet, sitron og appelsinskall over kjøttsiden av laksen slik at alt blir godt dekket. Dekk over med dill. Dekk laksen tett til med plastfolie, legg litt press på og sett i kjøleskapet i 48 timer (store fileter trenger mer tid til marinering, ca. 3-4 dager ). Ta laksen ut fra kjøleskapet og fjern raspet rødbet, salt/sukker blanding og væske som har samlet seg opp,. Skyll laksen under kaldt vann og tørk med tørkepapir. Topp med dill og litt revet sitronskall og server med kapers, rødløk og rømme.

Beet cured salmon

Beets and oily fish is a lovely combination. Beet cured salmon is a lovely variation of gravet salmon that will impress guests. Best of all is that it is made in a jiffy! Serve the beet cured salmon with dill, a little grated lemon zest, sour cream, capers and red onion.

Ingredients

750g fresh boned salmon fillet
1 dl sea salt
1 dlsugar
2 uncooked beets, grated
2 tablespoons lemon zest, finely grated
2 tablespoons orange peel, finely grated
1 bunch dill

Method

Add half of the dill in the bottom of a large, deep pan or a dish. Mix the salt and sugar and rub evenly over the salmon. Spread grated beetroot, lemon and orange zest over the salmon meat so everything is well covered. Cover with dill. Cover the salmon tightly with plastic wrap, put some pressure on and place in the refrigerator for 48 hours (large fillets need more time to marinate, approximately 3-4 days). Take the salmon out of the refrigerator and remove the grated beetroot, salt / sugar mixture and the liquid that has accumulated,. Rinse the salmon quickly under cold water and pat dry with paper towels. Top with dill and a little grated lemon peel and serve with capers, red onion and sour cream.

Ingen kommentarer