Tagine med oksekjøtt og poteter
Moroccan beef tagine with potatoes
En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men det er ikke nødvendig for at vi skal lykkes med retten. En vanlig stor gryter holder lenge.
I utgangspunktet ble den brukt som en genial praktisk gryte i områder med begrenset vannforsyning. Det kjegleformete lokket til taginen fanger opp danpen og returnerer fuktigheten tilbake til gryten. På den måten trenger man minimalt med vann for å koke kjøtt og grønsaker, samtidig som taginen får en intens og rik smak.
Marokkanske tagineretter er langsom tilberede velsmakende gryter, vanligvis laget med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker. De lages ofte kun vegetarisk og man bruker også frukt og nøtter i dem. Vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv) og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling. Tagine serveres vanligvis med brød.
Ingredienser
- 600 gram oksekjøtt i terninger , høyrygg
- Litt livenolje til steking
- 1 løk, hakket
- 4 hvitløksfedd, finhakket
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts gurkemeie
- 1 knivsodd kanel
- ½ ts malt koriander
- 1 ts eller mer ras el hanout, litt avhengig av hvor sterk krydderblandingen er. Kan erstattes med curry om du ikke har ras el hanout.
- ca 2 ts salt
- ½ ts pepper
- 1 ss flytende honning
- 4 gulrøtter i delt i staver
- 6 poteter, delt i båter
- 250 gram frosne erter
- Bladpersille eller koriander, hakket
- Vann
Slik gjør du
- Varm olje og brun kjøttet i en gryte, ha i løk og hvitløk stek videre til løken er litt myk, men ikke svi hvitløken. Tilsett alle krydder og pass på at krydderblandingen blandes godt i kjøttet. Tilsett honning, rør godt og kok i ett minutt, før du ha i vann. Ha i så mye vann at det akkurat dekker kjøttet. Når gryten har fått et oppkok, reduseres varmen. Nå skal kjøttet koke til nesten ferdig kokt på lav varme i ca. 1 ½ - 2 timer litt avhengid av størrelsen på kjøttbitene . Smak til med salt og pepper. Ha i potetene og gulrøtter og litt mer vann om nødvendig og kok Taginen i ytterlige 30 minutter eller til kjøtt og grønnsakene er helt møre. Bland forsiktig i ertene og persille og la trekke i ca 5 minutter. Dryss over med mer persille eller koriander og server i gryten.
- Retten kan også kokes i jerngryte i stekeovn.
Beef and potato tagine , serves 4
Ingrediens
600 grams of beef stew meat cut into cubesolive oil
1 onion, chopped
4 garlic cloves, finely chopped
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon turmeric
1 pinch of cinnamon
½ tsp ground coriander
1 – 2 teaspoons ras el hanout depending on the blend. (optional, but add more of the other spices and some sweet paprika if you don´t have ras el hanout)
2 teaspoons salt
½ teaspoon pepper
1 tbsp honey
6 potatoes, cut in four wedges
4 carrots into wedges
250 grams of frozen peas
Parsley or coriander, chopped
Water
Rita 9. september 2017 (11:11)
Hei. Hvor lenge skal den stå i ovnen – og hvor mange grader?
Aicha Bouhlou 10. september 2017 (10:57)
Hei Rita på 150 °C i ca 2,5 timer. Tilsett poteter osv underveis og pass på at det er nok væske i gryten.
Rita 12. september 2017 (08:45)
Takk 🙂 Det smakte kjempegodt 🙂
Aicha Bouhlou 13. september 2017 (09:44)
Så bra!
Monica 25. september 2020 (18:41)
Nå har jeg prøvd mange av dine retter. Marokkansk mat må jo være verdens beste Nydelige salater og tagine. Overgår all annen mat Tror jeg skal erstatte norsk julemiddag med marokkansk mat i år Tusen takk for at jeg til og med får skryt av mine barn over maten jeg kan lage med dine oppskrifter
Aicha Bouhlou 18. oktober 2020 (14:25)
Tusen takk for utrolig hyggelig melding. Jeg blir så glad av lese dette
Kari 25. april 2022 (19:59)
tusen takk for spennende og smaksrike oppskrifter