Laks og nudelsuppe med curry

Curried salmon and noodle soup recipe in english at the bottom of the page.

En enkel og god suppe som varmer i vinterkulden. I denne varianten har jeg brukt laks, men du kan gjerne bruke andre typer fisk og grønnsakene kan også byttes ut.

Laks og nudelsuppe med curry

Personer: 2

Ingredienser

  • 8- 10 dl kyllingkraft eller buljong( terninger +vann)
  • 1 -2 ts rød thai curry paste (itt avhengig av hvor sterk du liker det)
  • 1 ss fersk ingefær, revet
  • 1 ts brunt sukker
  • 2 ss fish saus
  • 1 -2 ss soyasaus
  • 1 lime, juice
  • 2 stk mini packsoi, del i to eller fire
  • 125 g pakke babymais 
  • 250 laks skjæres i båter
  • 125 g nudler, kokt
  • Frisk koriander, hakket

Slik gjør du

  1. Kok opp kylling buljong / kraft i en kjele og rør i ingefær, currypaste, sukker og fishsaus. Kok i 5 minutter. Tilsett packsoi, babymais, soyasaus og lime. Kok i 2 minutter før du legger i laksebitene. La laksen trekke i ca 5 minutter sammen med grønnsakene. Løft kokte nudler opp i suppen og bland forsiktig (nudlene kan også serveres ved siden av) Dryss over koriander og server med limebåter.

Curried soup with salmon and noodles, serves 2

Ingrediens

8- 10 dl chicken stock or broth
1 -2 tsp red curry paste, as you like
1 teaspoon brown sugar
1 tbsp ginger, grated
1 tablespoon fish sauce
1 - 2 tablespoons soy sauce
2 mini packsoi, cut in to or four
125 g pack baby corn, halved in the middle
1 lime, juice
250 salmon cut into wedges
125 g egg noodles, cooked
Fresh coriander, chopped

Method

Boil chicken broth in a saucepan and stir in the ginger, curry paste, sugar and fish sauce and cook for 5 minutes. Add packsoi, corn, soy sauce and lime. cook for 2 minutes before you add the salmon. Poach salmon for about 5 minutes along with the vegetables. Lift cooked noodles into the broth and mix gently. Sprinkle with coriander and serve with more lime.

No Comments

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.