Pannacotta med appelsingele / Pannacotta with orange jelly
Scroll down to bottom of page for recipe in english.
Panna cotta betyr kokt fløte på italiensk. Denne deilige desserten som italienerne har gitt oss er basert på fløte og vanilje. Desserten er veldig enkel å lage og kan lages kvelden før. Den serveres i porsjonsglass med bærsaus og friske bær. Siden det fremdeles er sesong for appelsiner i alle varianter, har jeg laget Pana Cotta med appelsingele og brukt en blanding av røde og gule appelsiner. Du kan gjerne erstatte litt av appelsinjuicen med en skvett appelsinlikør som Cointreau.
Glassene er lagt på skrå for å få desserten til å se litt stilig ut.
Ingredienser
- Panacotta:
- 3 gelatineplater
- 1 vaniljestang
- 5 dl kremfløte
- 1 dl sukker
- Appelsingele:
- 3 1/2 dl ferskpresset appelsinjuice. Jeg har brukt en blanding av røde blod appelsiner og vanlig appelsiner. Det gir fin smak og farge.
- 1/2 dl sitronjuice
- 4 gelatineplater
- 2 spiseskjeer sukker
Slik gjør du
- Pana Cotta:
- Legg gelatineplater i kaldt vann i 5 minutter. Lag et snitt i midten på vaniljestang og skrap ut vaniljefrøene. Kok forsiktig opp fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrøene i en kjele. Ta kjelen av platen og fjern vaniljestang. Klem ut vannet av gelatineplater og rør i fløten til all gelatinen er oppløst. Avkjøl fløten litt før den helles i små porsjonsformer. For å få Pana Cotta på skrått, legges glassene i en eggekartong på skrå eller i en form støttet opp av håndklær. Hell i Pana Cotta og avkjøl på skrå til den har stivnet, i ca 3 – 4 timer .
- Appelsingele:
- Legg gelatineplater i kaldt vann. Varm opp appelsin og sitronjuicen med sukker. Klem ut vann av gelatineplater og rør i juiceblandingen til all gelatinen er oppløst. Avkjøl litt før den helles i glassene med den stivnete Pana Cotta. La appelsingele avkjøle til den har stivnet I 2-3 timer.
- Server desserten som den er eller pynt med bær.
Panna Cotta with orange jelly ,serves 4 .
Panna Cotta means boiled cream in Italian. This delicious dessert that Italians have given us is based on cream and vanilla. The dessert is very easy to make and you can make it a day ahead. It is served in portion glass with berry sauce and fresh berries. Since it is orange season and you still can get bloodoranges I made Pana Cotta with orange jelly. You may want to replace some of the orange juice with a orange liqueur.
Pana Cotta:
3 gelatin sheets
1 vanilla bean
5 dl cream
1 dl sugar Orange jelly:
3 1/2 dl freshly squeezed orange juice . I've used blend of red oranges and common oranges. It gives a nice color and flavor.
1/2 dl lemon juice 4 gelatin sheets
2 tablespoons sugar For the panna cotta, soak the gelatine leaves in a little cold water until soft. Place the cream, vanilla pod and seeds and sugar into a pan and bring to a simmer. Remove the vanilla pod and discard. Squeeze the water out of the gelatine leaves, then add to the pan and take off the heat. Stir until the gelatine has dissolved in the cream. Leave to cool a little while .To get Pana Cotta obliquely, place the jars in an egg carton diagonally or in a form supported by towels . Divide mixture among portion glasses and refrigerate for 3 hours Jelly:
Add gelatin sheets in cold water.
Heat the orange juice with sugar . Squeeze out the water of the gelatin sheets and stir into orange and lemon juice. Leave to cool a little while and pour into the jars with ready stiffened Pana Cotta. Let the jelly set for 2 - 3 hours before serving.
3 gelatin sheets
1 vanilla bean
5 dl cream
1 dl sugar Orange jelly:
3 1/2 dl freshly squeezed orange juice . I've used blend of red oranges and common oranges. It gives a nice color and flavor.
1/2 dl lemon juice 4 gelatin sheets
2 tablespoons sugar For the panna cotta, soak the gelatine leaves in a little cold water until soft. Place the cream, vanilla pod and seeds and sugar into a pan and bring to a simmer. Remove the vanilla pod and discard. Squeeze the water out of the gelatine leaves, then add to the pan and take off the heat. Stir until the gelatine has dissolved in the cream. Leave to cool a little while .To get Pana Cotta obliquely, place the jars in an egg carton diagonally or in a form supported by towels . Divide mixture among portion glasses and refrigerate for 3 hours Jelly:
Add gelatin sheets in cold water.
Heat the orange juice with sugar . Squeeze out the water of the gelatin sheets and stir into orange and lemon juice. Leave to cool a little while and pour into the jars with ready stiffened Pana Cotta. Let the jelly set for 2 - 3 hours before serving.