Kefta (kjøttboller) med duftende pilaf
Kefta – moroccan meatballs and fragrant pilaf recipe in english at the bottom of this page.👇🏽
Kefta er en marokkansk kjøttbolle som kan lages av karbonadedeig eller kvernet lammekjøtt. I Marokko er den en institusjon som kjøttkakene er i Norge. Den selges ofte på gaten, direkte fra grillen. Mange marokkanske slaktere selger kefta ferdig krydret med sin egen blanding av urter og krydder. Det er mest vanlig å bruke paprika, spisskummen, kanel, persille og malt koriander. Noen har også muskat, frisk koriander og mynte i. De aller fleste har enten et sted de vet om som serverer de beste kefta i byen eller en mor som lager verdens beste .
Marokkanske kefta er proppfull av smak og nydelig på grillen eller tilbered i stekepanne. Her har den fått godt selskap av en duftende pilaf .
Mer om hvordan du lager pilaf finner du her
Ingredienser
- 500 g karbonadedeig
- 1 løk, finhakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts paprika
- 1 ts spisskummen
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- knivsodd cayenne pepper
- 1 ss persille, finhakket
- 1 ss koriander, finhakket
- olivenolje stil steking
- Til pilafris:
- 1 -2 ss olivenolje
- 1 ss ghee eller smør
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 liten løk, hakket
- ½ - 1 ts ts gurkemeie
- 4-5 kardemommekapsler,( kjøper du i din nærmeste innvandrerbutikk)
- 1 liten kanelstang eller en knivsodd malt kanel
- 3 dl basmatiris
- 1 laurbærblad ( kan sløyfes)
- 5 dl vann
- 1/2 ts salt og litt pepper
- 50 gram mandler
- en neve granateplekjerner
Slik gjør du
- Bland alle ingrediensene til kjøttbollene sammen i en stor bolle og la stå i en time om du har anledning. Det er ingenting i veien for å lage kjøttbollene med engang, men smaken av krydder setter seg bedre om deigen får stå litt. Tilbered pilaf mens kjøttet marineres.
- Skåld mandler ved å koke opp vann, legge mandlene i og la dem ligge noen sekunder. Sil dem og klem mandlene ut av skinnet. Tørk mandlene med kjøkkenpapir og stek i olivenolje til gylden.
- Pilafris : Vask og skyll risen 2 ganger i kaldt vann og sil risen. Varm oljen og smør og stek løk og hvitløk til myk. Ha i ris og stek på middels varme under stadig omrøring til risen er blank i ca 3 minutter. Tilsett krydder og salt og fortsett og steke i 1 minutt til mens du rører . Tilsett vann og laurbærblad. Kok med lokk i ca 12 minutter. Flytt gryten fra platen, ikke rør i risen. Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokk og gryten og la risen stå å hvile i 10 minutter eller lengre. Skåld mandler ved å koke opp vann, legge mandlene i og la dem ligge noen sekunder. Sil dem og klem mandlene ut av skinnet. Tørk mandler og stek i litt olje til de er gyllen. Sett til side. Lag små små kjøttboller av kefta deigen og stek i litt olje.
- Server Kefta og pilaf med yoghurt naturell som du smaksetter med litt sitron, salt og hvitløk.
KEFTA - MOROCCAN MEATBALLS AND FRAGRANT PILAF. Serves 4
Ingrediens
500g minced lamb or minced beef1 onion, finely chopped
1 garlic clove, chopped
1 teaspoon paprika
1 teaspoon cumin
1 teaspoon salt
1/2 teaspoon pepper
pinch of cayenne
1 tablespoons parsley, chopped
1 tablespoons coriander, chopped
Pilaf:
1 -2 tablespoons olive oil
1 tablespoon ghee or butter
2 cloves of garlic, finely chopped
1 small onion, chopped
½ - 1 teaspoon turmeric
4-5 cardamom capsules, (buy at your nearest immigrant shop)
1 small cinnamon stick
3 dl basmati rice
1 bay leaf
5 dl of water
1/2 teaspoon salt and a little pepper
Method
Mix all ingredients for the meatballs together in a large bowl and let stand for an hour if possible.Prepare the pilaf while the meat is marinated.
Pilafris: Wash and rinse the rice twice in cold water and strain the rice. Heat the oil and butter and fry the onions and garlic until soft. Put in rice and cook on medium heat while stirring constantly until the rice is shiny for about 3 minutes. Add spices and salt and continue and cook for 1 minute while stirring. Add water and bay leaf. Cook with lid for about 12 minutes. Move the pan from the plate, don´t stir the rice. Place a towel between the lid and the pot and leave the rice to rest for 10 minutes or longer.
Peel the almonds by boiling water, add the almonds and leave for a few seconds. Strain and squeeze the tonsils out of the skin. Wipe the almonds and fry in a little oil until golden. Set aside.
Take small amounts of meat and shape them as balls or small sausages. Cook on medium heat in skillet or put on the grill.
Use a fork in the rice and pull along the edge of the pot and lift the rice towards the middle so that the rice grains separate. Mix in meatballs with frying juices and season with salt and pepper. Sprinkle with almonds, pomegranate kernels and parsley.
Serve Kefta and pilaf with natural yoghurt that you season with a little lemon, salt and garlic.
Pilaf med rosenkål, granateplekjerner og stekte mandler – Aichas Mat 9. januar 2016 (19:24)
[…] Kefta med pilaf her […]