Horn

Julefrokost er ikke det samme hos oss uten luftige deilige horn toppet med valmue, eller sesamfrø. Jeg pleier å bake i god tid før jul og oppbevarer baksten i frysen.  Oppskriften er fra Bakeriet i Lom. Den er enkel å lykkes med og baksten smaker helt fantastisk. 

Horn

Stk: 16

Ingredienser

  • 50 g smør 
  • 5 ½ dl helmelk
  • 25 g fersk gjær
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 1 kg hvetemel (ca)
  • Til Pensling:
  • 1 egg, eller litt melk 
  • valmuefrø eller sesamfrø

Slik gjør du

  1. Smelt smøret i en kjele og hell i melken. La blandingen bli fingervarm. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Husk at det er bedre at deigen er for kald enn for varm. Gjæren tåler ikke for sterk varme, da vil den dø.
  2. Tilsett  sukker, salt og mesteparten av melet. Ikke ta i alt melet på en gang, elt inn litt etter litt, til du får en deig som er glatt og smidig, men ikke klistrer seg til bakebollen. La maskinen gå i 10-15 minutter. Deigen blir ekstra fin hvis den eltes lenge. Dersom du ikke har maskin, elter du for hånd.
  3. Forheving Dekk til deigen med plast eller et rent kjøkkenhånkle og sett den til heving på et lunt sted i ca 40 minutter. Den skal bli dobbel så stor .
  4. Utbaking:  Strø litt mel utover bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Del deigen i 2, og kjevle hver av delene til en flat stor pizza. Deigen, som nå er flat og rund , deles i 8 deler (trekanter) som når du skal dele en stor rund pizza i 8 pizzastykker.
  5. Dekk en langpanne med bakepapir. Rull trekantene fra den brede siden inn mot spissen. Form til horn og legg dem med spissen ned på langpannen. Dekk hornene med  rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving et lunt sted. De skal bli dobbelt så store. Mens hornene hever, setter du stekeovnen på 180 °C.
  6. Når hornene er ferdig hevet, pisker du sammen et egg og pensler hornene forsiktig. Du kan også bruke melk til å pensle med. Strø på et fint dryss med valmuefrø, sesamfrø eller ingenting. Stek hornene midt i ovnen på 180 °C i 20 minutter. De ferdig stekte hornene avkjøler du på rist.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.