Carbonara med asparges og raspet blomkål

Recipe  for asparagus and cauliflower carbonara in english at the bottom of this page.👇🏾

Det er litt uenighet rundt om det skal være kremfløte eller ikke i carbonara. Jeg foretrekker min uten og egget får spille hovedrollen. Retten får likevel en kremet konsistens ved å bruke litt kokevann fra pastaen, ost og egg  som røres i til slutt. Vegetar carbonara med raspet blomkål og asparges er kjempegodt.  Det er et fint alternativ til en kjøttfridag og så snart du har smakt carbonara uten kremfløte, vil du skjønne at fløte også er unødvendig.

 

 

Asparges og raspet blomkål carbonara

Personer: 4

Ingredienser

  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2 blomkålhode, raspet
  • 150 gram asparges, halvert i to og horisontalt
  • 80 gram pecorino eller parmesan raspet
  • 4 eggeplommer
  • 400 gram pasta
  • Salt
  • Pepper
  • 0,5 – 1 dl kokevann fra pasta

Slik gjør du

  1. Kok opp pastavannet og kok pastaen etter pakke anvisning. Varm olje i en stekepanne og fres hvitløk med raspet blomkål og surr under omrøring i ca 2 minutter. Tilsett asparges og stek i ytterlig 1 minutt. Når pastaen er al dente blander du den med grønsakene og tilsetter revet ost. Bland godt, mens du rører i et par litt av kokevannet. Server pastaretten toppet med en eggeplomme, som røres rask i pastaen ved bordet.

Asparagus and grated cauliflower carbonara

There is little disagreement about whether there should be cream or not in carbonara. I prefer mine without and the egg get to play the lead role. The dish will still get a creamy consistency using a little cooking water from the pasta, cheese and by stirring in the egg finally. Vegetarian carbonara with grated cauliflower and asparagus is really good and once you've tasted the carbonara without cream, you will know that cream is unnecessary.

Ingrediens

extra virgin olive oil
2 garlic cloves , finely chopped
1/2 head of cauliflower, grated
150 grams asparagus, halved horizontally and sliced
80 grams of pecorino or parmesan grated
4 egg yolks
400 grams of pasta
Salt
Pepper
0.5 to 1 dl water from the cooked pasta

Method

Cook the pasta. Heat oil in a saucepan and saute garlic with grated cauliflower, stirring for about 2 minutes. Add the asparagus and cook for 1 minute. When the pasta is al dente, mix it in the vegetables and add the grated cheese and mix well, stirring in a few tablespoons of the cooking water. Season with pepper and salt. Serve pasta hot topped with an egg yolk wich is quickly stirred into the pasta.

2 Comments