Sitronterte
Vi har få påsketradisjoner i vår familie, men å lage sitronterte er en av dem.
Til sitronterten bruker jeg en vanlig mørdeigoppskrift som jeg halvsteker og fyller med en blanding av fløte, egg og sitron før jeg steker den videre.
Det finnes mange forskjellige oppskrifter på tertedeig, men i prinsippet er de alle mørdeig. Mørdeig er ikke så vanskelig å få til som mange tror. Den er lett å lage, men man må huske på å ikke jobbe med deigen for mye og å sette den kald i minst en time før bruk. Mørdeig er anvendelig og når man lager terteskall kan den fylles med alt mulig når den er ferdig stekt.
Ingredienser
- Mørdeig:
- 100g Melis
- 200g smør
- 300 g hvetemel
- 1 egg
- 2 ss kaldt vann
- Fyll:
- 6 egg
- 200 gram sukker
- 2 dl fløte
- 3 økologiske sitroner skall og juicen (ca 2 dl juice)
- 1 ss maisenna
Slik gjør du
- Kjør alle ingrediensene til tertebunnen i en foodprosessor, til deigen samler seg i en klump. Rull deigen til en pølse og la hvile i kjøleskapet i minst en time. Smør og strø en springform (ca 26 cm) med mel . Ha deigen på melet bakebord og kjevle den så tynn som mulig eller skjær tynne skiver av deigpølsen og kle bunnen og sider med å legge skiver inntil hverandre. Det går helt fint om du må skjøte litt her og der, det vil ikke vise likevel når fyllet helles i.
- Prikk tertebunnen med en gaffel, dekk med krøllet bakepapir og fyll formen med erter, ris eller bønner. Stek i ovn i på 180°C i 12 minutter til den er såvidt gjennomstekt. Fjern papir og ertene forsiktig og pensle tertebunnen med sammenpisket egg. Sett tilbake i ovn og stek videre i et par minutter til. Eggene er med å forsterke tertebunnen når man fyller terten med flytende fyll etterpå.
- Riv skallet av sitronene (kun det gule) med et jern eller lignende. Press ut saften av sitronen. Visp sammen egg, sukker og fløte i en kjøkkenmaskin. Tilsett sitronskall, sitronsaft og maisenna og rør godt sammen. Smak gjerne på sitronfyllet og tilsett mer sukker om du synes det smaker for surt. Sett terteformen tilbake i ovnen og hell sitronfyllet forsiktig oppi terteskallet. Stek terten videre i ca 30- 40 minutter. Den skal fortsatt være ganske myk. Avkjøl terten og sett den gjerne et par timer i kjøleskapet før servering. Terten egner seg bra til å lages dagen før.
- Pynt gjerne med karamellisert sitronskiver eller friske bær og pisket krem.