Blåbær galettte

Recipe for blueberry galette in english at the bottom of this page.👇🏾

Det er sesong for blåbær og vi har spist de både i salat, med pannekaker, i muffins, sammen med andebryst og naturell. Blåbær smaker fantastisk og er også nydelige i pai og terte. Siden vi er på ferie i Frankrike nå, har vi selvfølgelig også laget den franske galette. Det er en klassisk fransk terte som er laget av mørdeig og jeg har utvidet oppskriften med paranøtter.

Blåbær galette

personer: 8 - 10

Ingredienser

  • Tertebunn:
  • 300 g hvetemel
  • 200 g kaldt smør, i terninger
  • 1/2 ts salt
  • 100 g sukker
  • 2 ss kaldt vann
  • -
  • Fyll: 500 - 600 g blåbær
  • 3 ss maisena
  • 4 ss sukker
  • Sitron, finrevet skall
  • -
  • Topping til kanten:
  • 1 egg til pensling
  • 100 gram paranøtter, hakket eller høvlet (mandler kan også brukes)
  • 2 ss sukker

Slik gjør du

  1. Ha hvetemel og sukker i en food processor og tilsett kaldt smør oppdelt i terninger. Kjør food processoren på full hastighet til du har en smulete deig. Tilsett en spiseskje kaldt vann om gangen til deigen samler seg. Klem deigen sammen til en runding og pakk i plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet i 60 minutter så den blir lettere å kjevle ut.
  2. I mellomtiden: Bland blåbær , maisena, sukker og sitronskall. Knus noen av bærene for å blande godt med maisena og sukker. Sett til side.
  3. Klem deigen flat og kjevle ut direkte på bakepapir med litt mel på. Bruk både hendene og kjevle for å lage en flat sirkel. Sirkelen skal bli nesten like stor som stekeplaten. Terten skal bli rustikk, det er derfor ikke så farlig om sirkelen og kantene er litt ujevne. Fordel bærblandingen over paideigen, men la det være igjen en kant på ca 5 cm eller mer. Når bærene er jevnt fordelt brettes kanten over bærfyllet. Pensle deigkanten med sammenpisket egg og dryss over hakkete nøtter og sukker.
  4. Stek i forvarmet ovn på 180°C i ca 30 - 40 minutter eller til terten er gyllenbrun. La galetten hvile i 30 minutter før servering.
  5. Denne oppskriften kan varieres med andre bær eller frukt som epler, aprikos, plommer osv.

Blueberry galette , serves 8 - 10

Ingrediens

300g plain flour
200g cold butter, in cubes
1/2 teaspoon salt
100 g sugar
2 -3 tablespoons cold water

filling:
500 600 g blueberries
3 tablespoons maisena
4 tablespoons sugar
lemonzest from 1 lemon, finely grated

Topping for the edge:
1 egg for brushing
100 grams of Brazil nuts, chopped or milled (almonds can also be used)
3 tablespoons sugar

Method

Put the flour and sugar in a food processor and add the cold butter divided into cubes. Run Food Processor at full speed until you have a crumbly dough. Add a tablespoon of cold water at a time until the dough accumulates. Squeeze the dough into a ball and wrap in plastic wrap. Put the dough in the refrigerator for 60 minutes so it becomes easier to roll out.

Meanwhile:
Mix blueberries, maisena, sugar and lemon zest. Crush some of the berries to mix well with maisena and sugar. Set aside.

Squeeze the dough flat and roll out directly on baking paper with a little flour on. Use a rolling pin and both hands to roll to create a flat circle. The circle will be almost as big as the baking tray. Tart should be rustic, so don´t worry if the circle and the edges are slightly uneven. Spread the berry mixture over pastry, but let it be again an edge of about 5 cm or more. When the berries are evenly spread - fold the edge over berries. Brush the dough edges with beaten egg and sprinkle with choppy nuts and sugar.

Bake in oven at 180 °C for about 30-40 minutes or until the Galette is golden brown. Let the Galette rest for 30 minutes before serving.

This recipe can be varied with other berries or fruits such as apples, apricots, plums etc.

2 Kommentarer

  • Katrin Kvideland 17. august 2017 (09:31)

    Hei Aicha!
    Enda en herlig oppskrift, denne skal jeg prøve i dag! For oss blondiner er det kanskje greit om du tar med avsnittet om steking med fyll og nøtter osv på norsk også….Hils kjekkasen din!

    Beste hilsen Katrin

    • Aicha Bouhlou
      Aicha Bouhlou 19. august 2017 (17:30)

      Hei Katrin og takk. Den delen har av en eller annen grunn falt ut. Jeg har rettet det og nå kan blondinen sette i gang med kakebaking 🙂