Dadler fylt med labneh (kremost) og pistasjenøtter

Labneh(cream cheese) stuffed dates with pistachios recipe in english at the bottom of the page.👇🏾

I Norge er dadler noe man setter frem i julen. Jeg vokste opp med å spise denne søte og klebrige delikatessen hele året. I Midt-Østen og Afrika er daddelen en mye brukt dessert. I Marokko serveres den også sammen med en skål suppe. Den søte smaken er en spennende kontrast til salt mat og ost. Denne oppskriften på dadler med labneh kan også lages med vanlig kremost.   Oppskrift på labneh finner du her   Disse lekre munnfuller kan serveres  på tapas og mezebord eller som dessert.

Dadler fylt med labneh (kremost) og pistasjenøtter

Personer: 4

Ingredienser

  • 12 medjooldadler ( Medjooldadler er ekstra store dadler og kalles kongen av dadler. Kan kjøpes i løsvekt i grønsakdisker )
  • ca 8 ss labneh eller annen kremost
  • 3 ss pistasjenøtter, finhakket
  • Noen friske blader mynte, finhakket

Slik gjør du:

  1. Skjær et snitt i hver daddel på langs, men ikke helt gjennom. Ta ut steinen. Fyll hver dadel med kremost og dryss over pistasjenøtter og mynte.

Labneh stuffed dates with pistachios

I love dates. I grew up eating this sweet and sticky delicacies all year long. In the Middle East and North Africa, date is a widely used dessert. In Morocco, it is also served with a bowl of soup. The sweet taste is an exciting contrast to salty food and cheese. Try out the labneh (cream cheese made from stained yogurt) or use a different type of cream cheese. Serve these delicious mouthfuls on tapas, mezebord or as dessert. 

Ingredients

12 Medjool dates ( Medjool dates are extra big dates and called the king of dates)
About 8 tablespoons labneh or other cream cheese
2 tablespoons pistachios, finely chopped
Some fresh baths mint, finely chopped

Method

Make a clean cut along the side of each date to open, and remove the pit. Stuff each date with labneh or other cream cheese and sprinkle over pistachio nuts and mint.

BASIC LABNEH RECIPE

Ingredients

1 liter Greek yogurt natural
1 teaspoon salt
1 liter of yoghurt makes ½ liter of cheese

Method

Put a coliander over a bowl and put in a thin cloth, cheese cloth or thin kitchen towel. You can also use a coffee filter, but then the cheese must stand a bit longer. Add the yogurt and let it stand and drain for 24 hours. The longer the yoghurt is strained, the more firm the cheese becomes.

I like my cheese a little soft and creamy and usually give it about 12 to 24 hours. 24 - 48 hours will give you a thicker labneh cheese. The yogurt can drain off for 3 - 4 days.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.