Dadler fylt med labneh (kremost) og pistasjenøtter
Labneh(cream cheese) stuffed dates with pistachios recipe in english at the bottom of the page.👇🏾
I Norge er dadler noe man setter frem i julen. Jeg vokste opp med å spise denne søte og klebrige delikatessen hele året. I Midt-Østen og Afrika er daddelen en mye brukt dessert. I Marokko serveres den også sammen med en skål suppe. Den søte smaken er en spennende kontrast til salt mat og ost. Denne oppskriften på dadler med labneh kan også lages med vanlig kremost. Oppskrift på labneh finner du her Disse lekre munnfuller kan serveres på tapas og mezebord eller som dessert.
Ingredienser
- 12 medjooldadler ( Medjooldadler er ekstra store dadler og kalles kongen av dadler. Kan kjøpes i løsvekt i grønsakdisker )
- ca 8 ss labneh eller annen kremost
- 3 ss pistasjenøtter, finhakket
- Noen friske blader mynte, finhakket
Slik gjør du:
- Skjær et snitt i hver daddel på langs, men ikke helt gjennom. Ta ut steinen. Fyll hver dadel med kremost og dryss over pistasjenøtter og mynte.
Labneh stuffed dates with pistachios
I love dates. I grew up eating this sweet and sticky delicacies all year long. In the Middle East and North Africa, date is a widely used dessert. In Morocco, it is also served with a bowl of soup. The sweet taste is an exciting contrast to salty food and cheese.
Try out the labneh (cream cheese made from stained yogurt) or use a different type of cream cheese. Serve these delicious mouthfuls on tapas, mezebord or as dessert.
About 8 tablespoons labneh or other cream cheese
2 tablespoons pistachios, finely chopped
Some fresh baths mint, finely chopped
1 teaspoon salt
1 liter of yoghurt makes ½ liter of cheese
Ingredients
12 Medjool dates ( Medjool dates are extra big dates and called the king of dates)About 8 tablespoons labneh or other cream cheese
2 tablespoons pistachios, finely chopped
Some fresh baths mint, finely chopped
Method
Make a clean cut along the side of each date to open, and remove the pit. Stuff each date with labneh or other cream cheese and sprinkle over pistachio nuts and mint.BASIC LABNEH RECIPE
Ingredients
1 liter Greek yogurt natural1 teaspoon salt
1 liter of yoghurt makes ½ liter of cheese