Septemberglede

September er en vakker måned og den representerer overgangen mellom sommer og høst. Mens noen sommergrønsaker og frukt tar avskjed, banker mathøsten stille på døren nå.

Jeg vokste opp med en mor og far som elsket å dyrke jorden og når vi kom hjem fra vår sommerferie var tiden ikke bare inne for et nytt skoleår, men også for å høste og sanke til langt ut i september. Både i vår store kolonihage som vi leide, og hos våre lokale bønder der vi hentet epler, plommer, pærer og bær. Det ble syltet og saftet og store mengder hermetisert frukt, grønsaker og syltetøy fylte kjelleren og frysen. Det var en travel måned for alle. For dette var et familieprosjekt og ingen fikk lov å melde seg ut. Etter skoletid og lekser var det rett ut i samlet flokk. Det lille kjøkkenet og altanen var fullt til randen med mat som min mor skulle bearbeide mens vi var på skolen. Om kvelden hadde min mor som oftest alltid en belønning klar. Det kunne vanke bakt potet med sopp, enkle supper, pai, kake eller bakt frukt med honning og nøtter fra innhøstingen vår til kveldsmat. Når vi satt slik rundt bordet før leggetid og delte på måltidet, ble vi alle litt oppstemte. Ikke bare av sukkeret og de gode smakene men like mye av å ha vært ute i felleskap og blitt sliten på en god måte. Følelsen av å ha bidratt med noe viktig og mine foreldres entusiasme over å fylle kjelleren og garasjen gjorde oss alle glad.

Det er nå vi er inn i måneden det også er norsk sesong for flest frukt og grønnsaker og du får helt sikkert lyst å bruke de flotte norske råvarene til å å lage noe godt å spise i løpet av høsten .Da kan du kanskje prøve ut noen av disse enkle men gode oppskriftene min mor belønnet oss med før leggetid.

Mors ovnsbakte ostekake uten bunn

WP_mammas_ostekake

Mors ovnsbakte ostekake uten bunn

 

plomme-crumble-1-

Plommecrumble

 

smuldrepai-med-havregryn

Smuldrepai

mors-osteform-med-plommer-1

Mors osteform med plommer

WP_september-glede

Septemberglede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.