Rustikk tomatpai med filo

 

Rustic tomatpai med filo

Personer: 4

Ingredienser

  • 8 store filo ark. Finnes i frysen i innvandrer butikkene
  • 4 løk, skrelles og skjæres i strimler
  • 600 gram forskjellige typer tomater, skjæres i skiver og båter
  • 10 ansjos fileter, skjæres i mindre biter. Drop ansjos om du ikke liker det eller ønsker å spise vegetar. Kan også erstatest med parmesan.
  • ca. 20 sorte oliven
  • Pepper
  • Salt
  • Olivenolje
  • Litt Timian

Slik gjør du

  1. Forvarm 180°C
  2. Varm olje i stekepanne på middels høy varme og stek løken. La løken surre til den blir myk og får farge. Skru ned varmen og la steke til den blir pent brun. Smak til med litt salt og pepper.
  3. Smør en langpanne eller dekk til med bakepapir og legg i et lag filo om gangen. Smør hvert ark med litt olje og strø over litt brødsmuler i hvert lag for å unngå at deigen blir veldig bløt under stekingen. Lag en kant og smør den også med litt olje.
  4. Fordel stekt løk utover deigen og legg på tomater. Strø over med frisk timian, ansjos, oliven og vær raus med pepperkvernet.
  5. Stek i ca 20 min.

Rustic tomato pie with phyllo

Ingredients

8 large filo sheets
100 grams of finally grated breadcrumbs
4 onions, peeled and sliced
600 grams of different types of tomatoes, cut into slices and wedges
10 anchovy fillets, cut into smaller pieces or use parmesan , if you don´t like anchovy
about 20 black olives
Pepper
Salt
Olive oil
 Fresh thyme

Method

Heat oven to 180°C

Heat oil in frying pan on medium high heat and fry the onions. Fry onions until caramelized. Season with some salt and pepper.

Line a baking tray with parchment paper. Lay 1 sheet of phyllo on the prepared baking sheet. Brush the phyllo with a thin layer of the oil and sprinkle with some breadcrumbs. Repeat with the layers of phyllo, brushing each layer with oil and breadcrumbs, until all the phyllo is used up. The breadcrumbs in each layer are to prevent the dough from becoming soggy during cooking. Make an edge and brush with oil.

Spread the caramelized onions over the dough and topp with tomatoes. Sprinkle with fresh thyme, anchovies, olives and be generous with the pepper grinder.

Bake for about 20 minutes.

No Comments