Rester i ny drakt
Er kjøleskapet ditt fullt av mat og rester etter jul og nyttårshelgen? Da foreslår jeg at du bruker 10 minutter og rydder opp før du går ut og handler mer til helgen.
Gjør slik de gjør i matvarebutikkene, flytt alt med lengst holdbarhet bak og det som må brukes de nærmeste dagene fremst. Har du kalkunrester eller kjøttrester etter nyttårsaften som du ikke har brukt eller skal bruke nå, kan disse fryses ned og brukes på et senere tidspunkt i salater, gryter, wok, eller omelett.
Har du grønnsaker liggende som har sett bedre dager? Gi dem et nytt liv og lag suppe eller wok. Kokte grønsaker kan man lage gratenger og pai av og da får man også brukt meieriprodukter som er utgått. Lammekjøtt rester kan stekes rask med litt krydder og serveres i varme pitabrød med de grønsakene man har og en frisk yoghurt dressing. Du kan også lage en duftende eksotisk pilaf og blande i grønsaker eller kjøttrester.
I følge matvett.no kaster nordmenn over 230 000 tonn mat i året, som kunne ha vært spist. Vær med og snu trenden , bli inspirert og lag noe skikkelig godt basert på det som du finner i kjøleskapet ditt i dag.
Pilaf oppskrift her
Enkel suppe oppskrift med brød krutonger her, den kan lages med eller uten parmesan
Bruk fløte og osterester på en deilig pasta Alfredo oppskrift her
Lage en deilig curry. Bruk denne oppskriften og bytt gjerne sopp og kikerter med restepoteter, Kylling, kjøtt, bønner brokkoli, gulrøtter osv…..oppskrift her
Restesuppe kan man kage av det meste av grønnsaker som finnes i kjøleskapet. Bruk gjerne denne oppskriften her som utgangspunkt med de grønnsakene og restene du har.
Pytt i panne på arabisk vis finner du her
Kebab av lammekjøtt, kalkun eller andre kjøttrester
Rester av kjøtt til 2 personer
1 ss Olivenolje
½ ts spisskummen,
½ ts malt koriander
chili eller chili flak
1 liten løk, finhakket
tilsett gjerne sopp rester
1 liten beger yoghurt naturell
sitron eller lime saft
1 hvitløksfedd, finhakket
Salt & pepper
Grønsaker til salat, her kan det meste brukes. Rødkål, hodekål, paprika, agurk, gulrot osv.
Pitabrød, tortillaer eller potetlomper
Slik gjør du :
Stek løk til myk og ha i kjøttrester, chili og krydder, tilsett gjerne sopp. Stek blandingen på sterk varme, men pass på at det ikke brenner seg. Kjøttet skal bare få litt steke skorpe. Bland finhakket hvitløksfedd, sitronsaft og yoghurt. Smak til med salt og pepper og gjerne litt urter om du har. Varm Pitabrødene eller tortilla brød i ovnen. Fyll dem med kjøtt, grønsaker og yoghurtsaus.
Harira suppe med kalkun, kylling , kjøtt eller fiske rester
til 4 personer
Ca 300 gram kalkunkjøtt, kylling, kjøtt eller fiske rester
Bruke de grønsakene som finnes i ditt kjøleskap , men jeg har tatt utgangspunkt i disse:
1 løk, hakket
2 hvitløks fedd, finhakket
2 gulrøtter, små terninger
1 potet, terninger
200 kålrabi i små terninger
1 ts tomatpure
1 ts honning
2 boks tomater, hakket med juice
1 boks kokte kikerter
1 liter kylling buljong
1 laurbærblad
1 håndfull fersk koriander eller persille
2 ts malt spisskummen
1 sitron, saften
Stek løk og hvitløk i en stor gryte. Tilsett alle grønsakene, krydder og laurbærblad. Rør krydderne godt i grønsakene til det begynner å dufte. Tilsett tomatpure og stek i et par minutter til . Bland i honning, hakkete tomater, kikertene og halvparten av korianderen/ eller persille og kok opp under omrøring, sett ned varmen og kok i 15 minutter. Tilsett kalkun/ kylling/ kjøttrester og smak til med sitron. Suppen er ferdig når kjøttet/ kylling/ fisken er varmt. Dryss over litt koriander eller persille.