Nordisk pilaf med kantareller, elgspyd og rødbetsalat med tyttebær.

#ANNONSE

Denne oppskriften er resultatet av en utfordring jeg har fått fra verdens eldste kjøkkenmerke finske Fiskars.  Choose Thoghness utfordringen fra Fiskars er en skandinavisk konkurranse som skal utføres av 12 bloggere. Fire bloggere i henholdsvis Norge, Sverige og Danmark vil bli gitt en utfordring innen matlaging. Konseptet består av fire forskjellige utfordringer, som vil bli fordelt mellom de fire bloggerne fra hvert land. Bloggerne vil «konkurrere» med sine skandinaviske kollegaer – og Facebook-følgerne til Fiskars skal velge hvem som håndterer utfordringen best. Kampanjen går over fire uker – og Fiskars presentere én blogger fra hvert land per uke.

Vi skal komponere en ny oppskrift som skal kunne relateres til røffe nordiske forhold og ren natur. Vi skal bruke en ny serie Hard face produkter i stål http://www.fiskars.no/produkter/kjokken/ranges/hard-face?ghgpp fra Sorsakoski-fabrikk i Finland for å lage retten og vi skal sette vårt personlinge preg på «Choose Toughness» utfordringen.

Jeg ble invitert til å gjennomføre den første utfordringen av de 4 utfordringene og oppgaven som skal løses er å tilberede et måltid hvor jeg skal hente minst tre av ingrediensene fra den ville naturen. Det kan gjøres ved å plukke, fiske, jakte osv.

 

Min norsk familie har ikke bare fruktgård i Hardanger, men også en støl og jaktløyve i Gryting på Hardangervidden. Valget mitt for denne utfordring falt på viltkjøtt. Jeg har vært med og jaktet, men kjøttet som er brukt her er fra dyrene som er felt av Kåre Tormod i Gryting i fjor. Siden de måtte lage plass i frysen til årets slakt fikk jeg mase meg til mye godt kjøtt.

I tillegg har jeg hentet kantareller, einebær, einebærkvister,  tyttebær, kløver og tunbalderbrå både i Hardanger og i Bergen.  Jeg bestemte meg også for å bruke solide norske grønnsaker som beter og gulrot i retten. Dette gjør hele måltidet også til en fristende sammensatt middag for vegetarianer eller veganere, ved å  ganske enkelt la være å spise eller bruke kjøtt i oppskriften.

Høst er tid for lunende, varme gryter fulle av smak og det var fristende å lage en viltgryte med sopp og kremet saus eller en marokkansk kjøttgryte med norske ingredienser. Men en gryte er en gryte og i denne utfordringen handler det om å komme ut av komfortsonen og å sette mitt preg på den nye retten.

Resultatet ble en Midtøsten inspirert rett laget av råvarer hentet i norsk natur. Duftende kantarellpilaf, elgspyd og rødbetsalat med tyttebær. Kanel, kardemomme og safran ble byttet ut med kantareller, gulrot, einbær og tunbalderbrå i pilafen. Jeg falt heller ikke for fristelsen og bruke spisskummen, hvitløk eller koriander til kjøttet som jeg ville ha gjort i en vanlig Midtøsten inspirert rett. Elgkjøtt er så godt som ferdigkrydret fra naturens side og trengte bare litt smaksforsterkning. Alt sammen ble servert med en frisk rødbet og tyttebær salat toppet med kløver.

 

INGREDIENSER:
Rødbetsalat
400 g rødbeter
100 g tyttebær
1 ss sukker
6 ss balsamicoeddik
Salt og kvernet sort pepper
En liten håndful kløver ( kan erstattes med urter eller feltsalat)

Elgspyd
600 g Mørt elgkjøtt fra ytrefilet
Til marinade
5 ss olje
2 ss soyasaus
1/2 ts tørket timian
Einebærkvister eller 4 knuste einebær
Salt og pepper

Kantarellpilaf
3 ss olivenolje
2 ss smør
1 liten løk, hakket
300 gram kantareller
2 fedd hvitløk, finhakket
3 dl basmatiris
1 gulrot, raspet
1 laurbærblad
1 einebærkvist
4 einebær
1 – 1 1/2 ts havsalt
Litt pepper
5 dl vann

SLIK GJØR DU:
Vask og kok rødbetene hele med skall på i rikelig med vann. Kok rødbetene møre. Koketiden vil variere med størrelsen på betene fra 30 minutter for de minste til opp mot 2 timer for de største. Hell av vannet på rødbetene og avkjøl.

Det var lett å helle av vannet med dette smarte lokket her. Den silikon-kantede lokkene til Hard face er lette å håndtere. De blir ikke varme og har to forskjellige hellingsalternativene på lokket. Det gjør det enkelt å helle vann, og silikonen forhindrer lokket fra å bli limt til kjøkkenbenken.

 

Skjær kjøttet i biter, ca. 4 x 4 cm, og ha opp i ingredienser til marinaden. Bland godt og mariner kjøttet i romtemperatur mens du lager pilaf.

 

Rens soppen og skyll risen i kaldt vann. Varm olje og smør i en stor kjele eller sautepanne og fres løken. Tilsett kanatreller og hvitløk stek til løken er blank.

 

Ha i risen og raspet gulrot og stek grønnsakene og ris videre under stadig omrøring til risen er blank i ca 4 minutter.

 


Tilsett laurbærblad, einebærkvister, einebær, pepper salt og vann. Kok i ca 12 minutter med lokk på. Flytt pannen fra platen, ikke rør i risen. Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokk og gryten og la risen stå og hvile i 8 -10 minutter.

 

Skrell eller skrap av skallet på de avkjølte rødbetene, skjær i små båter. Visp sammen sukker og balsamico og smak til dressingen med salt og pepper. Bland sammen rødbeter, tyttebeær og dressing og la smakenene i salaten sette seg mens du steker kjøttet.

 

Tre elgkjøttet på trespyd og stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider. Etterstek i 2 minutter til kjøttet er medium stekt.

Bruk en gaffel og ikke sleiv for å løse opp risen. Dryss gjerne litt finhakket tunbalderbrå over pilafrisen og server med elgspyd og rødbetsalat. Jeg ønsket å bruke mest mulig ingredienser fra den ville naturen derfor har jeg brukt kløverblader istedenfor andre urter eller grønt til å drysse over salaten og kjøttet.

 

Nordisk pilaf med kantareller, elgspyd og rødbetsalat med tyttebær.

Personer : 4

Ingredienser

 • Rødbetsalat:
 • 400 g rødbeter
 • 100 g tyttebær
 • 1 ss sukker
 • 6 ss balsamicoeddik
 • Salt og kvernet sort pepper
 • En liten håndful kløver ( kan erstattes med urter eller feltsalat)
 • Elgspyd:
 • 600 g mørt elgkjøtt fra ytrefilet
 • 5 ss olje
 • 2 ss soyasaus
 • 1/2 ts tørket timian
 • Einebærkvister eller 3 -4 knuste einebær
 • Salt og pepper
 • Kanatrellpilaf:
 • 3 ss olivenolje
 • 2 ss smør
 • 1 løk, hakket
 • 300 gram kantareller
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 3 dl basmatiris
 • 1 gulrot, raspet
 • 1 laurbærblad
 • 1 liten einebærkvist
 • 4 hele einebær
 • 1 - 1 1/2 ts havsalt
 • Pepper
 • 5 dl vann

Slik gjør du

 1. Rødbetsalat med tyttebær:
 2. Vask og kok rødbetene hele med skall på i rikelig med vann. Kok rødbetene møre. Koketiden vil variere med størrelsen på betene fra 30 minutter for de minste til opp mot 2 timer for de største. Skrell eller gni av skallet på de avkjølte rødbetene og skjær i små båter. Visp sammen sukker og balsamico og smak til dressingen med salt og pepper. Bland sammen rødbeter, tyttebær og dressing og la smakene i salaten sette seg. Server toppet med kløver eller annet grønt.
 3. -
 4. Elgspyd
 5. Skjær kjøttet i biter, ca. 4 x 4 cm, og ha opp i ingredienser til marinaden. Bland godt og mariner kjøttet i romtemperatur mens du lager pilafrisen. Tre elgkjøttet på trespyd og stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider. Etterstek i 2 minutter til kjøttet er medium stekt.
 6. -
 7. Kantarellpilaf:
 8. Rens soppen og skyll risen i kaldt vann. Varm olje og smør i en stor kjele eller sautepanne og fres løken. Tilsett kantareller og hvitløk stek til løken er blank. Ha i risen og raspet gulrot og stek grønnsakene og ris videre under stadig omrøring til risen er blank i ca 4 minutter. Tilsett laurbærblad, einebærkvister, einebær, pepper salt og vann.Når du heller i væske, rører du kun en gang. Kok i ca 12 minutter med lokk på. Flytt pannen fra platen, ikke rør i risen. Legg et kjøkkenhåndkle mellom lokk og pannen og la risen stå og hvile i 8 -10 minutter. Bruk en gaffel og ikke sleiv for å løse opp risen. Dryss over litt tunbalderbrå eller annet grønt og server med kjøttet og rødbetsalat.

5 Comments

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.