Muhammara ( paprika og valnøtt dipp)
For Muhammara (red pepper & walnut dip) recipe in english scroll down to the bottom of this page.👇🏾
Denne paprika og valnøtt dippen må være en av mine store favoritter. Smaken og sødmen av grillet paprika, granateplemolasse og bitterheten fra valnøtter er nydelig sammen. Retten har sin opphav fra Syria, men er utbredt i store deler av Midtøsten. Jeg har laget min egen variant og ristet både brødet og nøtter før de blandes med de øvrige ingrediensene. Noen ganger bruker jeg også spisskummen i eller bytter ut chiliflak med harissa. Men dette er den oppskriften som går igjen hos meg. Jeg bruker dippen som kveldskos med tortilla, som pålegg eller som en del av et vegetar måltid. Det er også fantastisk godt middagstilbehør til kjøtt, kylling, fisk og er perfekt til grillmat.
Ikke la deg stoppe av å måtte grille og skrelle paprika, det er ikke vanskelig.
Ingredienser
- 5 røde paprika
- 1 brødskive skjær opp i terninger
- 80 g valnøtter ( spar på noen til å drysse over ferdig muhammara)
- 2 hvitløksfedd, knust I hvitløkpresse eller finhakket med kniv
- 1/2 sitron saften
- 2 -3 ts granateplemolasse (finner du i de fleste innvandrerbutikkene)
- 1 ts chiliflak
- 2 ss ekstra virgin olivenolje og litt ekstra til å dryppe over den ferdige muhammara
- Salt
- Pepper
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 250 °C eller mer.
- Vask paprikaen og tørk med kjøkkenpapir. Skjær dem i to og legg snittflaten ned i en oljet langpanne. Stek til skinnet bobler og blir sort. Det tar ca 20 minutter. Ta ut av ovnen og ha i en bolle. Dekk til med plastfilm eller lokk og la paprikaen ligge slik til den har blitt litt avkjølt, ca. 10 minutter. Riv av skinnet og fjern kjernen når paprikaen har kjølnet. Rist valnøtter lett i tørr stekepanne. Ha brød, valnøtter, paprika, hvitløk og granateplemolasse i kjøkkenmaskin. Kjør alt til det ligner på en grov moset rød pesto. Rør i sitronsaft og olje og smak til med salt og pepper. Ha ferdig muhammara på serveringsfat eller i skål. Strø grovhakkete valnøtter over og noen dråper olivenolje til slutt.
Muhammara (red pepper & walnut dip) . Serves 4.
Ingrediens
5 large red bell pepper1 large slice of bread cut into cubes
100 g walnuts (saving some for sprinkling over of finished Muhammara)
2 garlic cloves, crushed in garlic press or finely chopped with knive.
1/2 lemon juice
2-3 teaspoons pomegranate molasse
1 tsp chilli flakes
2 tablespoons extra virgin olive oil and some extra to pour over finished Muhammara.
salt
pepper
Spicy kylling med søtpotethummus – Aichas Mat 30. april 2016 (10:44)
[…] Muhammara Paprika og valnøtt dipp […]
En enkel granateple salat – Aichas Mat 26. desember 2017 (15:50)
[…] Fra Iran til Marokko lages det forskjellige variasjoner av denne knasende salaten med granatepler. Som oftest bruker jeg frisk basilikum eller persille i min variant av salaten og granateplemelasse/ sirup. Granateplemelasse er en intenst smakende sursøtt sirup som lages ved å koke ned saften av granatepler til tykkflytende og intens i smaken. Konsistensen og kvaliteten kan variere betydelig og det er lurt å spørre i butikken hvilken type de vil anbefale. Granateplemelasse/ sirup brukes i salater, i marinader til kjøtt og fugl og kan også brukes i drinker og saus. Den er kanskje mest kjent i valnøttdippen muhammara. […]
Mini Mezze med muhammara og baba ghanoush – Aichas Mat 13. november 2021 (16:09)
[…] til muhammara finner du her, Baba ghanoush her og Dukkah krydderblandingen som jeg toppet oljen med er lett å lage og […]
Anne Nygren 22. januar 2022 (18:30)
Allergi i familien … bytte ut valnøtter med mandler? Blir jo ikke akkurat det samme…