Lutefisk med sennepssaus og ertepuré

Det er mange meninger om hvordan lutefisk skal serveres og tilbehør varierer ofte basert på hvor i landet man bor. I denne oppskriften er lutefisken kokt i kjele og den serveres med sennepssaus, grønn ertepure og tørkede aprikoser.

Skarp sennep, søt aprikos og nydelig ertepurésammen med lutefisk er en skikkelig fin smakskombinasjon.

Personer: 4

Ingredienser

  • 2 kg lutefisk
  • 2 ss salt
  • Saus:
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ss smør
  • 3 dl melk
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss Dijonsennep
  • 1 ts honning
  • 1 klype Salt
  • 1 klype sort pepper
  • 2 ss dill hakket
  • 600 g frosne erter
  • 50 g smør
  • salt og pepper
  • Tilbehør:
  • Poteter
  • Dill
  • 4 ss tørkede aprikoser, hakket

Slik gjør du

  1. Sennepssaus med dill: Smelt smør i en kjele på middels varme. Tilsett mel og rør det godt inn, slik at det blir en jevn masse. La det surre litt under omrøring. Sett varmen på laveste trinn og tilsett melk, littom gangen mens du rører godt med en visp.Rør i sennep og honning og kok opp under omrøring.  La sausen småkoke i ca. 3 minutter. Tilsett dill og smak til med salt og pepper.
  2. Lutefisk: Skjær opp fisken i så like stykker som mulig for å unngå at noen stykker blir overkokt mens andre blir for lite kokt. Dryss over salt og sett kjølig i minst en time tilberedning, da får du fast og fin fisk. Hell av vannet som trekkes ut og skyll lutefisken i kaldt vann.
  3. Legg fisken med skinnsiden ned i en kjele. Hell på litt vann (1 dl). Legg på lokk, sett kjelen på svak varme og kok opp.  La fisken trekke på svak varme i ca. 10 minutter. Pass på fisken mens den trekker. Fisken er klar når den såvidt flaker seg om du trykker lett på den.
  4. Ertepuré: Kok opp ertene med litt vann og litt salt i ca. 1 minutt. Hell av vannet og kjør ertene til purémed stavmikser. Rør i smør og smak til med salt og pepper.
  5. Server fisken toppet med aprikos og dill og kokte poteter.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.