Laks i filo med spinat og feta

Når du har vokst opp med tradisjonelle bastilla & enkle små brioats (marokkanske paier) som jeg har, så er det ofte veldig fristende å rulle all slags mat i filodeig. Filo eller warka er mye brukt i vårt marokkanske kjøkken. Filodeig er løvtynne ark laget på hvetemel og gir sprø innpakning. I Norge er filodeig mest kjent gjennom vårruller fra det asiatiske kjøkken.

Min mor pleide å lage denne pai variant med spinat, fetaost og egg . Jeg har droppet egg og tilsatt laks. Perfekt lunsje, middag, mat på tur eller gjestemat. Server gjerne med en syrlig yoghurtdressing eller raita (oppskrift her) og en marokkansk råkostsalat med appelsiner (oppskrift her )

(Recipe for salmon in crusty filo with spinach & feta in english at the bottom of this page.)

 

 

 

Laks i filo med spinat og feta

Personer: 4

Ingredienser

  • 6 store filoark
  • 500 g laksefilet uten skinn og bein
  • 2 ss olivenolje
  • 1 liten løk, finhakket
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 300 gram vasket spinat, fjern de grove stilkene
  • 150 g fetaost
  • salt om ønskelig
  • pepper
  • Olje eller smeltet smør til penslig

Slik gjør du

  1. Forvarm ovn til 180 ˚C . Varm olje i en stekepanne og stek løk til nesten myk, tilsett hvitløk og stek et par sekunder til. Ha i spinatbladene og dytt spinaten i pannen med hender om nødvendig. Snu spinaten med stekespaden til alle bladene faller sammen. Jeg pleier ikke å salte når jeg bruker fetaost, siden den allerede er ganske salt. Pakk ut filo deigen og legg et fuktig kjøkkenhåndkle over så arkene ikke tørker ut. Ta nå et ark om gangen og pensle hvert ark med olje eller smeltet smør. Legg arkene opp på hverandre. Salt og og strø litt pepper på fiskefileten. Legg halvparten av fiskefileten på det øverste arket. Press væske ut av spinatblandingen med hendene. Legg halvparten av spinaten på fisken, smuldre over med fetaost, fordel resten av spinaten opp på osten og legg det andre lag fisk på spinaten. (Du kan også gjøre det enklere ved å legge fisken på filodeigen , smuldre fetaost i spinaten og legge fyllet opp på fisken) Brett inn litt på hver kort side og brett lang siden over fisken. Rull sammen til en stor sigar. Pensle overflaten med olje eller med smeltet smør og stek i forvarmet ovn på 180 ˚C i i ca. 30 minutter.

Salmon in crusty filo with spinach & feta cheese

Ingredients

6 large filo sheets
500g salmon fillets without skin and bones
2 tablespoons olive oil
1 small onion, finely chopped
2 cloves garlic, minced
300 grams washed spinach, remove the coarse stems
150g feta
Salt if desired
Pepper
Oil or butter for brushing

Method

Preheat ovn to 180˚C.
Heat oil in a frying pan and fry the onions until almost soft, add the garlic and cook a few more seconds. Add the spinach leaves and push the spinach to the pan with hands if necessary. Turn the spinach with the spatula to all the leaves fall together. I tend not to salty when I use feta, since it is already quite salty.
Unpack filo dough and place a damp kitchen towel over so the sheets do not dry out. Now take a sheet at a time and brush each sheet with oil or melted butter. Place the sheets on each other.
Sprinkle a littles salt and pepper on the fish fillets. Add half the fish fillets on the top sheet. Press the liquid out of the spinach mixture with your hands. Add half the spinach on fish, crumble over the feta cheese, spread the rest of the spinach over the cheese and place the second layer of fish on spinach. (You can also make it easier by putting the fish on the filo pastry, crumble feta cheese in spinach and add the filling on top of the fish fillets) Fold a little on each short side and fold the long side over the fish. Roll up into a large cigar. Brush the surface with oil or with melted butter and bake in preheated oven for about 30 minutes.

2 Comments

  • Tone B. Dysthe 8. februar 2017 (16:55)

    I går laget jeg laks i filo med spinat og Feta, marokkansk råkostsalat med appelsin og raita til, helt etter de tre oppskriftene dine. Dette kommer jeg til å lage flere ganger. Heldigvis har jeg nok til middagen i dag også, gleder meg allerede:)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.