Fatteh med aubergine og kjøtt

Når man er født i en marokkansk familie som jeg er, har man et sterkt  kjærlighetforhold til brødet hele livet. Det finnes mange ting du ikke vil finne på et typisk marokkansk bord, som for eksempel vinglass eller hver sin tallerken, men det vil alltid stå en solid kurv med brød på bordet. Vi bruker brød som bestikk til å dyppe i sausen og løfte grønnsaker, salater og kjøtt med. Brød er skattet i Marokko og blir aldri kastet i søppel. Man har egne bøtter ved siden av vanlige søppelbøtter der man samler inn gammelt brød og bruker det til dyrefor. Visst man mister et brødstykke på gulvet plukker man det umiddelbart opp og kysser det. Gammelt brød blir ofte ristet og brukt i bunnen av en tallerken som toppes med saus, gryterett eller linser.

I dag har jeg laget Fatteh som er en rett fra Midtøsten. Ordet fatteh betyr “å smuldre” på arabisk, og dette er egentlig hele ideen bak retten. Gammelt brød blir smuldret, delt opp, ristet og legges lagvis med en rekke ingredienser, inkludert en yoghurtsaus og noen ristete pinjekjerner.

Denne fatteh oppskriften er med kjøtt og auberginer og er inspirert av Nigel Lawsons versjon av fatteh med kjøtt og auberginer. Den kan enkelt gjøres om til en vegetarisk rett ved å utelate kjøttet og erstatte det med mer auberginer. Det finnes minst ti versjoner av fatteh i det arabisk kjøkken. Den mest populære er frokostretten med kikerter, yoghurt og pinjekjerner, og  i tillegg finnes det et uttalig antall fatteh retter som kyllingfatteh, lamfatteh, keftafatteh, fyllt auberginefatteh osv …

Fatteh with eggplant and meat is adapted from Nigella Lawson. For the english recipe version go here.

 

 

Fatteh med aubergine og kjøtt

Personer : 4

Ingredienser

  • 4 -6 liba brød (arabiske flatbrød) eller pita brød, delt i trekanter
  • 400g gresk yoghurt
  • 5 ss tahini, romtemperert
  • 1/2 sitroner, saften
  • 2 fedd hvitløk, skrelt og knust
  • Litt salt
  • Til aubergine og kjøtt :
  • 400 g karbonadedeig 
  • 1 løk, finhakket
  • 1 stor aubergine, i små terninger
  • Olivenolje til steking
  • 2 ts spisskummen
  • 2 ts malt koriander
  • 0.5 ts røykt paprika
  • 0.25 ts kanel
  • 1 ts chiliflak
  • 1-2 ts salt, til smak
  • Topping:
  • 1 granateple, frø
  • 50 g ristete pinjekjerner
  • Mynteblader, hakket 

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 200 °C
  2. Del brød i 8 jevnstore trekanter og legg dem på stekebrett. Det er ikke nødvendig å pensle brødet med olje. Stek dem i ca 5 minutter til sprø. Skal du bruke pitabrød trenger de litt lengre tid. Avkjøl og sett til side. 
  3. Varm litt olivenolje i en stor stekepanne og stek løken på middels varme til den er blank og har fått litt farge. Skru opp varmen, ha i litt mer olje og tilsett aubergineterninger. Stek sammen med løk i ca 10 minutter og rør ofte. 
  4. Tilsett alle krydder og kjøttet når auberginen er myk og fortsett å røre. Hakk og blant kjøttet sammen med krydder og auberginer. Stek til kjøttet er ferdigstekt og har fått fin farge.  Smak til med salt, pepper og eventuelt mer chili.
  5. Rør sammen yoghurt, tahini, sitronsaft og salt og smak til med eventuelt mer salt eller syre. For å anrette legg de bakte brødtrekanter på et fat og topp med aubergine-kjøttblandingen. Etterfulgt av yoghurt-tahini-sausen, som blir toppet med knasende granateplefrø og ristete pinjekjerner. Dryss over litt finhakket mynte og gjerne et dryss med chiliflak. 
  6. Og spis med fingrene, slik vi gjør i Marokko og Midtøsten eller nacho-stil som Nigella Lawson sier.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.