Eid Kbir/ Eid-Al-Adha

I disse dager er det mange som feirer Eid Kbir også kalt Eid-Al-Adha.  Eid-Al-Adha er en islamsk høytid og en av de viktigste religiøse feiringene i Marokko. Den er til minne om profeten Abraham (Imbrahim i Islam) som var villig til å ofre sin sønn Isak (Ismail i Islam) etter å ha blitt beordret til dette av Gud i en drøm. På veien til offerstedet forsøkte djevelen å overtale Abraham til å handle mot Guds vilje, men han nektet å motsi Gud. Idet Abraham skulle til å ofre sønnen ble han stoppet av Gud, som gav ham en sau som offer i stedet.

Det er en stor høytid der både barn og voksne er full av spenning til alt som skal skje. Feiringen strekker seg over flere dager og dette er også høytiden som ofte blir sammenlignet med den kristne julefeiringen. Alle gleder seg til Eid og er fulle av forventninger. Man besøker slektninger, naboer og venner og det er en tradition med gaver og nye klær.
Søtsaker og kaker tilberedes i veldig god tid på forhånd og de tradisjonelle kokte salatene lages dager i forveien. Kjøttet er den viktigste marokkanske tradisjonen på Eid al Adha. I løpet av de fire dagene feiringen varer tilberedes det mye kjøtt , til tross for den kostbare prisen.

Min marokkanske familie feirer også Eid al Fitr  festen som markerer avslutningen på fastemåneden Ramadan på samme måten.

Jeg feirer ikke Eid slik jeg gjorde som barn, men jeg har skapt egne tradisjoner.  På dette bordet deler jeg flere favoritter med dere som jeg også bruker å lage resten av året.

Kyllingtagine med dadler, mandler og honning.

 

Matbucha(marokkansk tomatsalat)

 

Marokkansk Gulrotsalat

 

Marokkanske lammekebab

 

Marokkansk squashsalat

Lammetagine med artisjokkbunner og erter

 

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.