Dukkah krydderblanding

Dukkahs er en arabisk krydderblanding med herkomst i Egypt. Krydderblandingen innholder alltid ristete nøtter, sesamfrø og en blanding av forskjellige krydder og urter. Ingrediensene kan variere fra region til region eller familie. Man kan variere og bruke egne nøttefavoritter eller krydder i blandingen. Det viktigste med dukkah er at den skal knuses lett i en morter. 

For ordet ‘dukkah’ er hentet fra arabisk og betyr «å knuse» eller «å male/støte» i en morter

Dukkah serveres tradisjonelt med brød eller rå grønnsaker og olivenolje til dipping. Min enkleste og beste måte å bruke dukkah på er på en ristet toast med noen dråper olivenolje og et dryss dukkah. Når du har fått smaken for dukkah, vil du drysse det på alt. Brødskiver med tomat, ost eller avokado, ovnsbakte auberginer, hummus, labneh, salater, supper, poteter, grillet kjøtt, fisk , ovnsstekte grønnsaker, egg, osv.

Avokado toast med egg og dukkah.

Dukkah krydderblanding

Ingredienser

  • 6 ss hasselnøtter
  • 3 ss sesamfrø 
  • 1 ss fennikelfrø 
  • 1 ss spisskummen frø
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ts søt paprika( vanlig paprikapulver)
  • 1.5 ss tørket mynte
  • 3 - 4 ts aleppo chilipepper (eller vanlige chili flake)
  • 3 ts havsalt

Slik gjør du

  1. Rist hasselnøtter i tørr panne eller ovnen på på 200 C til skallet slipper nøtten og ser litt brent ut. Gni av det løse skallet med hendene eller legg de varme nøttene i et kjøkkenhåndkle og rull dem frem og tilbake på benken i håndkleet til skallet løsner.  Knus nøttene lett i en morter.
  2. Rist sesame, fennikel, spiskummen, korianderfrø til det lukter aromatisk og nøtteaktig. Legg alle frøene sammen med hasselnøttene, knus dem lett til alt er godt blandet og har en ujevn tekstur. Noe fint og noe grovmalt. Rør i paprika, chili og salt. Du kan også bruke en kjøkkenmaskin til dette, men vær forsiktig så du ikke knuser ingrediensene i hel.
  3. Oppbevar krydderblandingen i et glass med tett lokk, så vil blandingen holde seg godt i ca 6 uker.

DUKKAH SPICE MIX

Dukkah is a traditional Egyptian spice mixture made of roasted nuts, sesame seeds and a mixture of spices.

Ingredients

My mix contains:
6 tablespoons hazelnuts
3 tablespoons sesame seeds
1 tablespoon fennel seeds
1 tablespoon cumin seeds
1 tablespoon coriander seeds
1 ts sweet paprika
1 1/2 tablespoon dried mint
3 - 4 teaspoons aleppo chili pepper ( chili flakes)
3 teasppons seasalt

Method

Roast hazelnuts in the ovn . Rub off any loose skin and use a pestle and mortar to crash them lightly. Dry toast sesame, fennel, cumin and coriander seeds and chili pepper until you get a wonerdful nutty aroma. Add them to the hazelnuts crush them togheter lightly until well blended with an uneven texture. Stir in the paprika and salt. You can also use a food processor, but be carefully not to crush the igredients to much. Add the mixture into a jar and enjoy! It will keep for ca 6 weeks.

Dukkah is traditionally served with bread or raw vegetables and olive oil for dipping. But once you've got the taste for it, you want to sprinkle it on everything. Bread slices with tomato, cheese or avocado, hummus, labneh, salts, potatoes, eggs, etc.

No Comments

    Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.