Bacalao/ Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá

Denne enkle og nydelige Bacalao oppskriften er oppkalt etter Gomes de Sá, sønn av en 1800 talls portugisisk torskehandler. Legenden sier at han utviklet denne oppskriften mens han jobbet i Restaurante Lisbonense i Porto .

Klippfisk er saltet og tørket fisk, som helst produseres av torsk, men lyse, lange, brosme eller sei brukes også. Klippfisk må ikke forveksles med tørrfisk. Tørrfisk tørkes ute i vinden, og er ikke tilsatt salt. Klippfisk er et langt mer foredlet produkt som tørkes nå innendørs, og er alltid tilsatt store mengder salt.

Før tilberedning må klippfisken vannes ut for å trekke ut saltet og for å tilbakeføre vannet som forsvant under tørkingen ( som med pinnekjøtt). Vann ut fisken i 1 -2 døgn i en stor panne eller bolle med rikelig vann. Skift vann flere ganger og smak gjerne på fisken så du er sikker på at den ikke er for tam eller salt. Rens fisken godt for skinn og ben. Det er lettest å fjerne skinn og ben når klippfisken har fått et oppkok uansett hvordan den skal tilberedes etterpå. Det er også mulig å få kjøpt ferdig utvannet klippfisk.

Bacalao/ Bacalhau à Gomes de Sá

Personer: 4

Ingredienser

 • 600 g klippfisk før utvanning
 • 800 g poteter
 • Salt 
 • Pepper
 • Ekstra virgin Olivenolje
 • 2 løk, i tynne skiver
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 neve bladpersille, hakket
 • Sorte oliven, ca 20 - 30

Sik gjør du

 1. Forbered klippfisken ca 2 dager før eller kjøp ferdig utvannet fisk.
 2. Skrell og kok potetene i ca 15 minutter til nesten mør. Hell av vannet og avkjøl. Legg utvannet klippfisk i porsjonsstykker i kasserolle, kok opp og la fisken trekke i ca 10 minutter. Hell av vannet og avkjøl.
 3. Stek løken, mens potetene og fisken avkjøles. Skjær løk i skiver og stek den i olivenplje på middels varme til den er myk og mørk gyllen. Pass på å ikke brenne løken og reduser varmen etter behov. Ha hvitløken i mot slutten av steketiden og stek med i ca 1 minutt. Smak til med salt og pepper. 
 4. Forvarm ovnen til 180°C
 5. Riv den avkjølte fisken i biter/flak.  Skjær poteter i skiver legg i en bolle, ha litt salt over potetene og hell over litt lolivenolje. Blandt potetene varsomt med oljen.
 6. Smør en ildfastform med litt olivenolje.  Legg nå halvparten av potetene i formen, etterfulgt av halvparten av fisken, oliven, persille og stekt løk. Gjenta med de resterende ingrediensene. Drypp over godt med olivenolje over det hele avslutningsvis.  Stek i forvarmet ovn i ca 30 minutter. Server med sitronbåter, mer oliven og en frisk salat. Jeg liker veldig godt å servere tomatsalat til retten. 

No Comments

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.