Varme bær med mandelsmuler og vaniljeis

Warm berries with almond crumbles  recipe in english at the bottom of the page👇🏾Jeg vokste opp med streusel som er smuler på tysk i alle varianter og på alt. Beer, plommer, eplekaker, ostekaker osv. og når vi ikke hadde noe annet en smuler lagde vi smulekake på søt gjærdeig, mørdeig eller bare smuler.

 

 

Varme bær med mandelsmuler og vaniljeis

Personer: 4

Ingredienser

  • 50 g hvetemel
  • 50 g malte mandler
  • En klype salt
  • ½ ts malt ingefær
  • Litt revet sitronskall
  • 50 g kaldt smør, i terninger
  • -
  • Bær:
  • 5-6 ss sukker
  • 600 g blandet bær, f.eks. , jordbær, bjørnebær, blåbær og tyttebær
  • Noen dråper sitronsaft
  • Vaniljeis til servering

Slik gjør du

  1. Forvarm ovn til 150 °C
  2. Bland mel, mandler, salt, malt ingefær og sitronskall. Tilsett smør terninger og blant til smuler. Spre smulene utover en bakeform og stek I forvarmet ovn I noen minutter til de ha fått farge. Pass på smulene, det er lett å brenne de .
  3. -
  4. Ha sukker og bærene i en panne  og varm opp til de begynner å gi fra seg litt saft. Tilsett sitronsaft og la de putre veldig kort før bærene fordeles på tallerken med smuler over. Server de varme bærene med vaniljeis.
  5. ------------------------------------------------------------------------------------------------------
  6. ------------------------------------------------------------------------------------------------------

WARM BERRIES WITH ALMOND CRUMBLES. Serves 4

I grew up with Streusel, wich means crumble in German in all variants and on everything. On topp of berries, plums, apple cakes, cheesecake etc. and when we didn´t have nothing else than crumbles we made cake on sweet dough topped with just crumbles.

Ingredients

50 g flour
50 g of ground almonds
A pinch of salt
½ teaspoon of ground ginger
some lemon zest
50 g of cold butter, in cubes

Berries:
5-6 tablespoons sugar
600 g of mixed berries, like strawberries, blackberries, blueberries.
and lingonberry
Some lemon juice
Vanilla ice cream for serving

Method

Preheat oven to 150 C Mix flour, almonds, salt, ground ginger and lemon zest. Add butter cubes and mix to crumbs. Spread the crumbs on a baking sheet and bake in a preheated oven for a few minutes until they get color. Watch the crumbs, it's easy to burn them.

Add sugar and all the berries to a pan and cook until the berries start to give off some juice. Add lemon juice and leave the berries for a minute before you spread them on a plate topped with crumbles. Serve warm berries with vanilla ice cream.

Ingen kommentarer