Vårgrønn pasta med pesto, erter og asparges

Springtime pasta with pesto, peas and asparagus recipe in english at the bottom of this page.👇🏾

Vårgrønn pasta

Personer: 4

Ingredienser

  • 400 g pastaskruer, penne eller annen pasta
  • 1 bunt asparges
  • 150 g frosne selskapserter
  • Salt
  • Til pesto:
  • 1 stor bunt frisk basilikum
  • 5 ss revet parmesan
  • 4 ss pinjekjerner
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 dl ekstra virgin olivenolje
  • ¼ ss salt
  • Pepper

Slik gjør du

  1. Kjør basilikum, pinjekjerner, hvitløk og parmesan i kjøkkenmaskin til det er nesten finhakket. Tilsett olivenolje og sitronsaft mens maskinen fremdeles er i gang. Smak til med salt og pepper. Ha gjerne i mer olje om den virker for tykk.
  2. Kok pasta i en stor kjele med saltet vann til den er nesten al dente. Ha i asparges og kok i et minutt. Tilsett nå erter som bare skal trekke litt. Hell av vannet, men ta vare på ca 1 dl kokevann til å røre sammen pastaen med. Ha pastaen og grønnsakene tilbake igjen i kjelen.
  3. Rør i pesto og det reserverte kokevannet i pastaen og bland godt. Smak til pastaen med salt og pepper og server gjerne med mer parmesanost

Springtime pasta with pesto, peas and asparagus, serves 4

Ingredients

400 g penne or other pasta
1 bundle of asparagus
150 g frozen peas
Salt

For the pesto:
1 large bundle of fresh basil
5 tablespoons grated parmesan
4 tablespoons pine nuts
2 clove of garlic, chopped
1 tablespoon lemon juice
1 dl extra virgin olive oil
¼ tablespoon salt
pepper

Method

Run basil, pine nuts, garlic and parmesan in a kitchen machine until it is almost finely chopped. Add olive oil and lemon juice while the machine is still running. Season with salt and pepper. Add more oil if it seems too thick.

Boil pasta in a large pot of salted water until it is almost all dente. Add asparagus and cook for a minute. Now add peas until they are warm. Pour off the water, but save about 1 dl of cooking water to stir the pasta together with. Return the pasta and vegetables to the pot, pour in the pesto and cooking water and stir together.

Taste the pasta with salt and pepper and serve with more parmesan cheese.

Ingen kommentarer