Tagine med oksekjøtt og poteter

Moroccan beef tagine with potatoes


En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men det er ikke nødvendig for at vi skal lykkes med retten. En vanlig stor gryter holder lenge.

I utgangspunktet ble den brukt som en genial praktisk gryte i områder med begrenset vannforsyning. Det kjegleformete lokket til taginen fanger opp danpen og returnerer fuktigheten tilbake til gryten. På den måten trenger man minimalt med vann for å koke kjøtt og grønsaker, samtidig som taginen får en intens og rik smak.

Marokkanske tagineretter er langsom tilberede velsmakende gryter, vanligvis laget med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker. De lages  ofte kun vegetarisk og man bruker også frukt og nøtter i dem. Vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv)  og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling. Tagine serveres vanligvis med brød.

tagine-oksekjott-

Tagine med oksekjøtt og poteter

Personer: 4

Ingredienser

  • 600 gram oksekjøtt i terninger , høyrygg
  • Litt livenolje til steking
  • 1 løk, hakket
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 knivsodd kanel
  • ½ ts malt koriander
  • 1 ts eller mer ras el hanout, litt avhengig av hvor sterk krydderblandingen er. Kan erstattes med curry om du ikke har ras el hanout.
  • ca 2 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ss flytende honning
  • 4 gulrøtter i delt i staver
  • 6 poteter, delt i båter
  • 250 gram frosne erter
  • Bladpersille eller koriander, hakket
  • Vann

Slik gjør du

  1. Varm olje og brun kjøttet i en gryte, ha i løk og hvitløk stek videre til løken er litt myk, men ikke svi hvitløken. Tilsett alle krydder og pass på at krydderblandingen blandes godt i kjøttet. Tilsett honning, rør godt og kok i ett minutt, før du ha i vann. Ha i så mye vann at det akkurat dekker kjøttet. Når gryten har fått et oppkok, reduseres varmen. Nå skal kjøttet koke til nesten ferdig kokt på lav varme i ca. 1 ½ - 2 timer litt avhengid av størrelsen på kjøttbitene . Smak til med salt og pepper. Ha i potetene og gulrøtter og litt mer vann om nødvendig og kok Taginen i ytterlige 30 minutter eller til kjøtt og grønnsakene er helt møre. Bland forsiktig i ertene og persille og la trekke i ca 5 minutter. Dryss over med mer persille eller koriander og server i gryten.
  2. Retten kan også kokes i jerngryte i stekeovn.

Beef and potato tagine , serves 4

A tagine is a historically a Berber dish from North Africa that is named after the earthenware pot in which it is cooked.

The cooking pot still used traditionally in North Africa. But you don´t need it to cook a tagine. This method of cooking where and are a smart and practical in areas where water supplies are limited or where public water is not available. The cone-shaped lid of the tagine pot traps steam and returns the condensed liquid to the pot, a minimal amount of water is needed to cook meats and vegetables and makes them at the same times intens in flavour.

Moroccan tagine dishes are slow-cooked savory stews, typically made with sliced meat, poultry or fish together with vegetables. Also as vegetarian meals and with or fruit and nuts. Common spices include ginger, cumin, turmeric, cinnamon, saffron and coriander. As well as chili and paprika .Sweet and sour combination are common in tajine dishes with lamb and chicken . Tagines are generally served with bread.

Ingrediens

600 grams of beef stew meat cut into cubes
olive oil
1 onion, chopped
4 garlic cloves, finely chopped
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon turmeric
1 pinch of cinnamon
½ tsp ground coriander
1 – 2 teaspoons ras el hanout depending on the blend. (optional, but add more of the other spices and some sweet paprika if you don´t have ras el hanout)
2 teaspoons salt
½ teaspoon pepper
1 tbsp honey
6 potatoes, cut in four wedges
4 carrots into wedges
250 grams of frozen peas
Parsley or coriander, chopped
Water

Method

Heat oil and brown the meat in a pan, add the onion and garlic fry further until onions are slightly soft, but don´t burn the garlic. Add all the spices and make sure the spice mixture thoroughly mixed into the meat. Add honey, stir well and cook for a minute, before you add water. Add so much water that it just covers the meat. Cook to boil and reduce the heat. Cook the meat on low heat for about 1 ½ -2 hours depending on the size of the meat pieces. The meat should be almost cooked. Season with salt and pepper and add the potatoes and carrots. Add more water if needed and cook further for ca 30 minutes or until meat and vegetables are tender. Gently mix in the peas and parsley and simmer for about 5 minutes. Sprinkle with more parsley just before serving The tagine can also be cooked in iron pot in the oven.

4 Kommentarer

  • Rita 9. september 2017 (11:11)

    Hei. Hvor lenge skal den stå i ovnen – og hvor mange grader?

    • Aicha Bouhlou
      Aicha Bouhlou 10. september 2017 (10:57)

      Hei Rita på 150 °C i ca 2,5 timer. Tilsett poteter osv underveis og pass på at det er nok væske i gryten.

  • Rita 12. september 2017 (08:45)

    Takk 🙂 Det smakte kjempegodt 🙂