Sitruskake med klementiner og lime

Citrus cake with clementine and lime recipe in english at the bottom of this page. 👇🏾Denne friske kaken med sitrus kan være en fin avveksling fra de vanlige julekakene i advendstiden.

Sitruskake med klementiner og lime

Ingredienser

  • Kake:
  • 250 g smør
  • 250 g sukker
  • 4 egg
  • 250 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 økologiske clementiner eller 1 økologisk appelsin (skall og saften)
  • 2 lime, saften
  • Glasur
  • 2 dl melis
  • ca 1 ss limesaft
  • -
  • Tørket frukt
  • lime eller små Limequat
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vann

Slik gjør du

  1. Forvarm ovn til 180°C
  2. Pisk smør og sukker luftig. Skill eggene og pisk eggeplommene inn i smørkremen. Tilsett revet skall fra (klementiner /appelsin og sikt i hvetemel og bakepulver. Bland godt og rør saften av lime og klementiner eller appelsin i deigen. Spar på 1- 2 ss av saften til glasuren. Pisk eggehvitene stive og vend forsiktig inn i deigen.
  3. Kle bunnen av en ønsket form ( juletreform eller liten langpanne)med bakepapir og fordel røren jevnt i formen Stek kaken midt i ovnen i ca. 40 minutter. Avkjøl kaken, ta den ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende fat. Rør sammen melisglasur og pynt kaken med glasur og fruktpynt.
  4. -
  5. Tørket frukt:
  6. Ha vann og sukker i en gryte, og varm det opp til sukkeret er helt oppløst. Avkjøl sukkerlaken. Skjær frukten i tynne skiver og halver. Dypp skivene i sukkerlaken, og la dem dryppe av på kjøkkenpapir. Legg skivene på en bakeplate med bakepapir. Tørk dem i ovnen i minst tre timer på 50 grader. Skivene må ikke være våte når man tar dem ut.

CITRUS CAKE WITH CLEMENTINE AND LIME

Sitrus cake with clementine and lime

Ingredients

250 g butter
250 g sugar
4 eggs
250 g flour
2 teaspoons bakingpowder
2 organic clementines or 1 organic orange (zest and juice)
1 lime, juice
Icing:
2 dl of confectioner sugar
ca 1 tablespoons of lime juice

Method

Preheat oven to 180 °C
Whip the butter and sugar airy. Separate the eggs and whip the egg yolks into the buttercream. Add grated zest from (clementines or orange and sieve in flour and baking powder.) Mix well and stir the juice of lime and clementines or orange into the dough. (Save 1-2 tablespoons of juice for the icing) Stir the egg whites stiff and gently turn into the dough.

Dress the bottom of a desired baking form (Christmas tree or small long pan) with baking paper and pour the dough evenly into the form. Bake the cake in the middle of the oven for approx. 40 minutes. Cool the cake, remove it from the baking form and remove the baking paper. Place the cake on a suitable plate. Stir together the icing and decorate the cake with the dried.

For the dried fruit

Ingredients

1- 2 Clementins
lime or small limequat
2 dl sugar
2 dl water

Method

Add water and sugar to a saucepan and heat until the sugar is completely dissolved. Cool the sirup down. Cut the fruit into thin slices and halves. Dip the slices into the sirup and let them dripp onto kitchen paper. Place the slices on a baking sheet with baking paper. Put the in the ovn and let dry in the oven for at least three hours at 50 °C. The fruit should not be wet when removed from the ovn.

Ingen kommentarer