Scampi med karamellisert løk og tahinisaus

Scampi with caramelized onions and tahini sauce recipe in english at the bottom of the page👇🏾

Denne oppskriften er basert på Norma Dakhoul´s  variant av den klassiske libanesiske retten samke harra som er krydret fisk med tahinisaus.

 

 

Scampi med karamellisert løk og tahinisaus

Personer: 4

Ingredienser

  • 500 g store, rensete, rå scampi
  • 1 stor løk, halvert og skåret i tynne skiver
  • 1 ts spisskummen
  • ½ ts chillipulver
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 3 ss ristete pinjekjerner
  • Olivenolje
  • -
  • Tahinidressing:
  • 2 fedd hvitløk,knust
  • 1 dl tahini
  • 
1 sitron, saften

  • Salt

  • Pepper

Method

  1. Varm litt olje i stekepanne over middels varme. Tilsett løk og dryss med ½ ts salt. Stek og rør i 10- 15 minutter eller til brunet og karamellisert. Sett løken til side.
  2. Lag tahinidressing: Bland knust hvitløk, tahini og sitronsaft med en god klype havsalt. Rør i tahini, den vil bli lysere i fargen og får en tykkere konsistens. Tilsett vann og rør godt til du oppnår en fin dip konsistens. Smak den til med salt og pepper.
  3. Legg scampiene i en bolle, dryss over spisskummen, chilipulver og ¾ ts salt og bland godt. Varm olje i en stor stekepanne over middels høy varme. Stek scampiene på begge sider i 3 minutter eller til ferdig kokte.
  4. Legg scampiene over på serveringsfat og ha litt tahinisaus over. Fordel halvparten av den karamelliserte løken og ristete pinjekjerner over scampiene. Server med ekstra tahini saus, resterende karamellisert løk og en god salat.
  5. ------------------------------------------------------------------------------------------------------
  6. ------------------------------------------------------------------------------------------------------

SCAMPI WITH CARAMELLIZED ONIONS AND TAHINI SAUS

This recipe is based on Norma Dakhoul's variation of the classic Lebanese dish samka harra that is spicy fish with tahin sauce. SERVES 4.

Ingredients

500 g large, peeled raw scampi
1 large onion, halved, thin slices
1 teaspoon cumin
½ teaspoon of chillipowder
1/2 ts sweet paprika
Olive oil
3 tablespoons toasted pine nuts
Parsley for topping (optional)

Tahinidressing:
2 cloves of garlic, crushed
1 dl tahini
1 lemon, juice
salt
pepper

Method

Heat some olive oil in a frying pan over medium heat. Add onion and sprinkle with ½ tsp salt. Cook, stirring, for 10 minutes or until browned and caramelised. Set aside.

Make tahinidressing: Mix crushed garlic, tahini and lemon juice with a good pinch of sea salt. Stir in tahini, it will get brighter in color and get a thicker texture. Add water and stir well until you achieve a nice dip texture. Season with salt and pepper.

Place scampi in a large bowl, add cumin, chilli powder and ¾ tsp salt and toss to coat. Heat oil in a large frying pan over medium-high heat. Cook prawns, turning, for 3 minutes or until just cooked. Arrange prawns on a serving dish and drizzle with tahini saus. Scatter over toasted pine nuts and most of the caramelised onion. Server with extra tahini sauce, remaining caramelized onion and a good salad .

Ingen kommentarer