Ovnsbakt ishavsrøye med balsamico stekte grønnsaker

Recipe for One tray fish dinner with Arctic Char and balsamico and honey roasted vegetables in english at the bottom of the page👇🏾

De mest bruke ingrediensen jeg har på kjøkkenet mitt må være løk og hvitløk. Alt begynner med nettopp disse når jeg lager mat. Noen ganger synes jeg løk fortjener å ha en litt mer synlig rolle som i denne oppskriften. Her er mye løk og litt zucchini  smaksatt med balsamico og honning og ovnsstekt sammen med fisken.

Ovnsbakt ishavsrøye med balsamico stekte grønnsaker

Personer: 2

Ingredienser

  • 1 Ishavsrøye , annen fisk som ørret kan også brukes ca. 500 g
  • 2 rødløk, tynne skiver
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 1 squash, i tynne skiver
  • 2 ss soltørket tomater, hakket
  • 3- 4 ss olivenolje
  • 2 ss balsamicoeddik
  • 1 ts honning
  • 2 ss sultan rosiner
  • Litt salt
  • Litt pepper
  • Dill

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 180 °C
  2. Bland grønnsakene, soltørket tomat, olivenolje, balsamicoeddik, honning, pepper, salt og litt dill i en stor bolle. Legg grønnsakene i en ovnsform sammen med noen sitronskivene. Ha litt salt og pepper i buken på fisken sammen med resten av sitronskivene og dill. Legg fisken opp på grønnsakene og drypp over litt olivenolje. Sett formen i ovnen og stek i ca. 30 - 40 min. Ta ut formen halveis i steketiden. Rør rosiner i grønnsakblandingen og tilsett ca 1 dl vann. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre i til fisken er ferdig.
  3. Servér gjerne couscous til.

One tray fish dinner with Arctic Char and balsamico and honey roasted vegetables. Serves 2

The most useful ingredient I have in my kitchen must be onions and garlic. All starts often with an onion and some garlic when I cook. Sometimes I think onions deserves to have a little more attention . I´m slightly inspired by Moroccan tfaya with traditional is made with raisins, onions spices and honey.

1 Arctic char, other fish like trout can also be used ca. 500 g
2 red onions, thinly sliced
2 cloves garlic, minced
1 zucchini, thinly sliced
2 tablespoons sun-dried tomatoes in oil, chopped
3- 4 tablespoons olive oil
2 tablespoons balsamic vinegar
1 teaspoon honey
2 tablespoons sultan raisins
Salt
Pepper
Dill

Method

Preheat oven to 180 ° C

Mix the vegetables, sun-dried tomatoes, olive oil, balsamic vinegar, honey, pepper, salt and a some chopped dill in a large bowl. Place the vegetables in a ovenproved dish together with some lemon slices. Season with salt and pepper in the belly of the fish along with the rest of the lemon slices and dill. Place the fish on top of the vegetables and drizzle with olive oil. Place the dish in the oven and roast for about 40 min. Removing mold halves in baking time. Stir raisins in the vegetable mixture halvway through cooking time and add about 1 dl (1/2 cup) water. Place the dish back in the oven and roast until the fish is done.

Serve with couscous

Ingen kommentarer