Mujadara (ris, linser og karamellisert løk)

(Recipe in english at the bottom of this page)

Kokte linser er mye brukt over hele Midtøsten og Nord-Afrika og  danner grunnlaget for mange retter. Mujadara /Mujaddara er en populær rett i hele den arabiske verden, og lages  av brune eller grønne linser og ris som kan være krydret med spisskummen , koriander, kanel, cayenne pepper, chilli, eller mynte og toppes med karamellisert løk.  Hvert land, hver region og hver familie har sin oppskrift på den perfekte mujadara.  Uansett oppskrift vil retten alltid være toppet med karamelisert løk og serveres vanligvis som en siderett  med yoghurt. Den kan spises varm eller kald og egner seg derfor godt som en del av et salatbord  og som kalkulert restemat. #belgvekster

 

 

Mujadara (ris, linser og karamellisert løk)

Personer: 4

Ingredienser

  • 2.5 dl brune linser rens for rusk og skyll under kald vann
  • 1 dl extra virgin olivenolje
  • 3 store løk i tynne skiver
  • salt
  • 2.5 dl basmati ris
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1/2 ts cajennepepper eller litt chiliflak
  • 1 liten kanelstang (eller litt malt kanel)
  • 5 dl vann ( vann kan erstattes med buljong for mer smak, men da må saltet sløyfes).
  • 2 ss pinjekjerner, (valgfritt)
  • Gresk yoghurt, for servering (valgfritt)

Slik gjør du

  1. Ha linsene i en mellomstor kjele. Fyll med nok kaldt vann til å dekke linsene med omtrent 3 cm . Kok opp over middels høy varme, slå ned varmen og kok til linsene er nesten møre, men ikke bløt i ca. 20 minutter. Hell av vannet og sett til side. Stek løken mens linsene koker. Varm olje i en stor stekepanne, tilsett løk dryss over litt salt og stek løken til mørk karamell brun og litt sprø. Rør ofte mens du steker løken . Det vil ta ca. 20 - 30 minutter. Varm olje i en kjele, tilsett risen og stek under omrøring til alle riskorn er dekket med olje og er gjennomskinnelig. Rør hele tiden og stek i ca. 3 minutter. Tilsett Cayenne pepper, spisskummen, salt, kanelstang, linser, nesten halvparten av den stekte løken og 6 dl vann ( vann kan erstattes med buljong for mer smak, men da må saltet sløyfes). Kok opp og skru varmen ned til det laveste. Kok i ca. 20 minutter eller mer til alt vannet er fordampet. Slå av varmen, behold lokket på, og la risen stå uforstyrret i ca. 10 minutter. Fjern kanelstang, løft og rør risen med en gaffel og smak til med salt eller krydder. Strø resten av den karamellisert løken over linserisen og server med gresk yoghurt.

Mujadara (rice, lentils and caramelized onions) serves 4

Cooked lentils are popular throughout the Middle East and North Africa and is the basis for many dishes. Mujadara / Mujaddara is a popular dish in the Arab world, and is usually made of brown or green lentils and rice, which can be seasoned with cumin, coriander, cinnamon, cayenne pepper, chili but also mint. Every country, every region and every family has their recipe for the perfect mujadra. But the dish will always be topped with caramelized onions and usually served as a side dish with yogurt. It can be eaten hot and cold and is therefore perfect as part of a salad bar.

Ingrediens

2.5 dl brown or green lentils , sorted for debris and rinsed)
1 dl extra-virgin olive oil)
3 medium red onions, thinly sliced)
Salt)
2.5 dl basmati rice)
1 teaspoon ground cumin)
1/2 teaspoon cayenne pepper or chili flakes)
1 little cinnamon stick)
5 dl water ( broth can be used for more taste, but than you have to use less salt) )
2 tablespoons pine nuts, roasted (optional) )
Greek yogurt, for serving, (optional)

Method

Put the lentils into a medium saucepan. Fill with enough cold water to cover the lentils with 3 cm. Bring it to a boil over medium high heat, then turn down to a simmer and cook until the lentils are tender but not mushy, about 20 minutes. Drain and set aside. Meanwhile, heat oil in a a large skillet. Add the onions, sprinkle with a dash of salt and cook until they turn dark caramel brown, stirring often. This will take about 20 minutes. Heat oil in a saucepan add the rice and cook, stirring until all rice grains are covered with oil and translucent, about 3 minuttes. Sprinkle in the ground cumin, cayenne, salt, add cinnamon stick, lentils, almost halve of the caramelized onions and water ( or broth) and bring to a boil. Turn the heat down to low so that the pan is at a simmer, cover and cook 20 minutes or until water is completely evaporated and rice should be tender. Turn off the heat, keep the lid on, and allow the rice to steam undisturbed for about 10 minutes. Remove the cinnamon stick. Stir the rice with a fork and taste for seasoning. Serve with the reserved caramelized onions, toasted pine nuts and some greek yogurt.

2 Comments

  • comment-avatar
    Roody 21. august 2017 (19:51)

    Nydelig rett! 🙂 Skal lages flere ganger..

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.