Marokkansk kjøtt tagine med løk og tomat

Recipe for Moroccan meat tagine with onions and tomatoes in english at the bottom of the page👇🏾

Ingenting er som en deilig duftende taginegryte

En tagine er historisk en Berber rett fra Nord Afrika som er oppkalt etter den leirgryten den er kokt i. Det kjegleformete lokket til taginen fanger opp dampen og returnerer fuktigheten tilbake til gryten. En tagine kan settes direkte på stekplate, gassbluss, eller ovnen. Leirgryten brukes fortsatt tradisjonelt i Marokko når retten lages, men det er ikke nødvendig for at man skal kunne lage tagineretter.

I tagine kokes kjøttet i litt væske sammen med grønnsaker, i gryte under lokk. Når kjøttet blir tilbered i ovnen på 175 grader over lengre tid siver kjøttsaften først ut og trekkes inn i kjøttet igjen, på denne måten får man en intens, rik smak og mørt kjøtt. Bruk en vanlig gryte med lokk som tåler å stå i ovn eller kok hele retten over lav varme på komfyrplaten. En ildfastform som dekkes godt med aluminiumsfolje kan eventuelt også brukes.

I Marokko lages tagine gryter vanligvis med oppskåret kjøtt, kylling eller fisk sammen med grønnsaker. Eller kun vegetarisk og man bruker ofte frukt og nøtter i dem. Vanlige krydder som brukes kan være ras el hanout, ingefær, spisskummen , gurkemeie, kanel, safran,og malt koriander. Noen ganger også paprika og chili . Den søte( rosiner, dadler, aprikoser osv)  og sure (sitroner) kombinasjonen er vanlig i tagine retter som er laget med lam og kylling.

I denne oppskriften har jeg brukt kje , som man gjerne kan bytte ut med lammekjøtt eller okskjøtt.

 

Marokkansk tagine med kje

Personer: 4

Ingredienser

  • 1 kg geitekjøtt eller lammebog skåret i grove biter
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts ras el hanout (hvis du ikke har ras el hanout kan det erstattes med med litt spisskummen, malt koriander og litt mer ingefær)
  • ½ ts aleppo pepper eller vanlige chiliflak
  • ½ ts sort pepper
  • 1,5 ts salt
  • 1 små kanelstang
  • Frisk persille, hakket
  • Frisk koriander, hakket
  • Olivenolje
  • 2 -3 rødløk, skåret i skiver
  • 3 stomater i skiver
  • 2 - 4 røde chili

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 175°C
  2. Bland alle krydder, salt, 4 ss urter og 2 ss olivenolje i kjøttet. Pass på at all kjøttet er jevnt dekket av krydderblandingen. Hell litt olivenolje i en tagine eller gryte og legg løkskivene i bunnen av gryten. Legg deretter kjøttet i midten opp på løken. Arranger tomatskivene rundt kjøttet og legg i kanelstang. Tilsett 2 1/2 dl vann. Dryss litt mer urter over tomater og legg chilien opp på kjøttet. Legg på lokket og sett tagine i ovnen. La den putre i ca 2 timer eller til kjøttet er mørt og sausen har tykknet. Sjekk underveis og tilsett mer vann om nødvendig. Serveres med brød eller couscous til.

Tagine with meat

There's nothing like a delicious fragrant tagine. A tagine is historically a Berber pot from North Africa which are named after the clay pot it is cooked in. The lid from the tagine captures the steam and returns the moisture back into the pan. A tagine can be put directly on stove, gas burner or oven. The clay pot is traditionally still used in Morocco when the dish is made, but it is not necessary to be able to make tagine dish. Meat is cooked in liquid with vegetables in pan with a lid on. When the meat is being cooked in the oven at 175 degrees for a long time the juices first seep out and than there drawn back into the meat again. This way you get an intense, rich flavor and tender meat. You can use a regular heavy based casserole with lid that can be used in the ovn or cook the tagine on the stove over low heat for a few hours. A oven proved dish covered well with aluminiumsfolje can also work well. In Morocco we make tagine´s usually with sliced ​​meat, chicken fish with vegetables, or just vegan. We often use fruit and nuts in them too. Common spices used can be ras el hanout, ginger, cumin, turmeric, cinnamon, saffron and ground coriander. Sometimes also paprika and chili. The sweet (raisins, dates, apricots, etc.) and acid (lemons) combination is common in tagine dishes made with lamb and chicken. In this recipe I have used goat meat, which you can replace with lamb or other meat.

Ingredients

1 kg goat meat or lamb meat in pieces with the bones
2 cloves garlic, finely chopped
1 teaspoons ginger
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon ras el hanout( if you don´t have ras el hanout , you can substitut with a blend of cumin, coriander, and some ginger)
½ aleppo pepper or ordinary chili flakes
½ teaspoon black pepper
1.5 teaspoons salt
1 small cinnamon stick
Fresh parsley, chopped
Fresh coriander, chopped
olive oil
2 -3 red onions cut in slices
3 tomatoes
2 - 3 chili´s

Method

Mix the meat with garlic, all the spices, salt, 4 tablespoons herbs and 2 spoons of olive oil. Pour a little oil in the base of the tagine and then add the onions. Then add the meat in the centre. Arrange tomato slices around the meat and 2 1/2 dl water (1cup). Add the cinnmon stick to the tagine. Add the chili peppers on top of the meat. Cover and place the tagine in the ovnen. Cook the tagine for about 2 hours or until the meat is tender and the sauce is thick. Add more water if needed and taste to with salt.

Ingen kommentarer