Labneh i flere varianter

I Midtøsten spiser man yoghurt daglig til de fleste måltidene. Avrent yoghurt som kalles labneh er veldig populært og brukes ofte i Mezze og sammen med grønsaker eller kjøttretter.

Labneh er hjemmelaget kremost som er laget av yoghurt. Det er nydelig og perfekt pålegg og kan brukes som forrett eller som partysnacks med tortilla chips, brød og grønsaker. Den er lett å lage og kan varieres med forskjellige urter, krydder eller smøres på brødskiver med kun litt pepper og en skvett olivenolje. Du kan bruke hvilken yoghurt du vil, men jeg anbefaler å bruke gresk yoghurt og ikke bruk lett yoghurt. . Er du veganer kan du lage labneh med soyayoghurt.

I min kultur liker man å dele brød og å sende små fat rundt bordet som er fylt med oliven, salater og andre godsaker. Noen ganger serverer jeg labneh og da liker jeg å pynte den litt ekstra slik at den blir helt uimotståelig og får hovedrollen under en Mezze eller som forrett.

1 liter yoghurt gir ½ liter ost. Her er grunnoppskrift på labneh og forskjellige toppinger.

 

Grunnoppskrift Labneh

  • 1 l  yoghurt naturell, ikke bruk lett varianten.
  • 1 ts salt

Sett et dørslag over en bolle og legg i et tynt klede, f.eks. en osteduk eller et kjøkkenhåndkle. Du kan også bruke kjøkkenpapir eller et kaffefilter, men da må osten stå litt lengre. Ha i yoghurt og la den stå og renne av seg i 12 -24 timer. Du kan knytte osteduken eller kjøkkenhåndklær og henge det opp over en bolle eller i vasken om du ønsker en rund form som ligner på mozzarella.

Jo lengre yoghurten renner av seg, jo fastere blir osten.

Jeg liker osten min litt myk og kremet og pleier å gi den ca. 12 – 24  timer. 24  – 48  timer vil gi deg en tykkere labneh ost.  Her er to varinater med labneh som jeg serverte til søndags brunsj med grønsaker oliven og brød .

Labneh med mynte

Rør spisskummen og litt mynte i osten og topp med

Spisskummen

Za´tar

Rikelig med hakket mynte

Olivenolje

 

 

Labneh med granateplekjerner og urter

Bland osten med finhakket :1 ts frisk oregano, 1 ts frisk hakket mynte,  1 ts zaatar

og topp med

  • mer mynte
  • Za´tar
  • Granateplekjerner
  • Sesamfrø
  • ristete hasselnøtter, hakket
  • olivenolje

prøv også:

Labneh til sommerfesten med røkelaks

Labneh-med-laks-

Labneh med oliventapenade 

labneh-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Kommentarer

  • Lene 29. oktober 2016 (02:22)

    Hva er zatar? 🙂

    • Aicha Bouhlou
      Aicha Bouhlou 29. oktober 2016 (13:55)

      Hei Lene,
      Zaátar er en krydderblanding hjemmehørende i Midtøsten. Den har spredt seg langt utover sitt opprinnelsesområde og du finner varianter av den fra Iran til sør- Spania. Jeg bruker den i alt fra salater, egg, til kjøtt og fiskeretter. På grunn av utbredelsen er det store variasjoner i hva Zaatar inneholder. Den mest vanlige kombinasjonen er timian, oregano sesamfrø og sumak. Zaatar kan kjøpes i de fleste innvandrerbutikker. God helg